Aconseguir cita prèvia per fer un tràmit d’estrangeria és gairebé impossible. Advocats del sector i persones afectades fa temps que ho denuncien i asseguren que la situació s’ha agreujat amb la pandèmia del coronavirus.

Aquest dijous, els afectats han decidit fer sentir la seva veu al carrer amb una manifestació davant la Prefectura Superior de la Policia Nacional que ha tallat durant una estona el trànsit de la via Laietana. Expliquen que moltes persones ja no han pogut renovar la targeta d’identitat d’estrangers -l’equivalent al DNI – i que això suposa una vulneració dels seus drets: “Els estrangers tenen l’obligació de tenir la targeta, però l’obligació també és de l’Administració de fer la documentació”, explica Eva Canut, advocada d’estrangeria. És una situació que, calculen, afecta milers de persones a tot l’estat.

Una targeta indispensable

No renovar la targeta d’identitat d’estrangeria pot representar el tancament del compte bancari i no poder disposar dels diners, no poder viatjar o, fins i tot, arribar a perdre la feina. “És inaudit que no hi hagi cites i se’ns deixi als immigrants en situació de gran indefensió”, lamenta César Espidel, una de les persones afectades que ha participat de la manifestació d’aquest dijous.

Pagar per aconseguir una cita

I davant d’aquesta dificultat hi ha gestories que cobren entre 50 i 200 euros per aconseguir la cita però no tothom hi està disposat: “No sé per què he de pagar 100 euros per una cita, no és just perquè ja pagues una taxa a l’Estat”, comenta Weifeng Jiang. Ella fa 15 anys que disposa de la documentació d’estrangers però al juny li va caducar la targeta i encara no ha pogut renovar-la.