Tot va començar a l’estiu quan es van reduir dramàticament les cites en línia per poder renovar el número d’identitat d’estrangers (NIE) a les comissaries de Barcelona. Un grup d’advocats especialitzats en estrangeria han fet torns de 24 hores per mirar d’obtenir la preuada cita i que els seus clients poguessin renovar el document d’identitat. Malgrat els esforços, obtenen cites amb comptagotes i, per a molts dels seus clients, la no renovació del NIE suposa no poder reunir-se amb els seus familiars, una situació que ha estat especialment angoixant durant les vacances de Nadal.

Revenda de cites

Els advocats d’estrangeria comencen a veure situacions estranyes que han fet saltar totes les alarmes. Quan els avisen que les cites en línia es tornen a obrir en un horari concret se n’adonen que quan entren al web per tramitar-ne una, la pàgina web els avisa que ja no queden cites disponibles.

Els advocats, a més, reben queixes dels seus clients quan es dirigeixen a alguna comissaria o oficines d’estrangeria, com la que es troba a la rambla de Guipúscoa. Aquests els avisen que troben persones a l’exterior de les oficines que realitzen revenda de cites prèvies. Per uns 300 o 400 € els asseguren que podran tramitar la seva renovació i alguns, davant la necessitat de viatjar fins als seus països d’origen, ho acaben acceptant. Les cites es poden obtenir en algunes pàgines de venda de productes de segona mà o en alguns locutoris. D’altres prefereixen arriscar-se i sortir del país sense autorització de retorn perquè no creuen que hagin de pagar per un tràmit oficial.

Alguns dels afectats per les revendes han volgut alertar els funcionaris de les oficines, però assegueren que els responen que tot el que passi fora de les seves dependències no és assumpte seu.