mossos detinguts blanqueig ciberdelictes

Els Mossos d’Esquadra

, juntament amb l’Europol, altres 14 policies europees i l’FBI, van detenir a Barcelona quatre integrants d’una gran xarxa internacional dedicada a blanquejar diners obtinguts per altres organitzacions criminals dedicades als ciberatacs i a les estafes informàtiques. Els fets es remunten a l’octubre del 2019 i la xarxa, ja desarticulada, operava a escala mundial.

Fonts de la policia catalana han explicat en un comunicat que es tracta d’una operació policial “sense precedents en el seu àmbit, per la seva envergadura”. De fet, en el marc de la investigació (que a Espanya es va iniciar el març del 2019) s’han fett 40 escorcolls domiciliaris a Espanya, Itàlia, el Regne Unit, Bulgària i Lituània, i s’han detingut 19 persones a Espanya, Portugal, el Regne Unit i els EUA.

Comptes bancaris fraudulents

La investigació a Catalunya va permetre identificar 27 persones

que actuaven com a “mules bancàries” (és a dir, que obrien comptes bancaris fraudulents”), amb la connivència d’una gestoria establerta prop de Barcelona. Finalment, al mes d’octubre els Mossos van registrar la gestoria i un domicili, on van detenir les quatre persones integrants de la xarxa.

En conjunt, a Espanya es van obrir un total de 106 comptes bancaris fraudulents, mitjançant passaports falsificats. Aquests comptes rebien “grans quantitats de diners” procedents de ciberdelictes, perpetrats a països com Alemanya, Itàlia o els EUA. Amb els comptes bancaris espanyols, l’entramat pretenia blanquejar més de 825.000 €.