Desenes de persones s’han concentrat aquest dimecres des de primera hora del matí per aturar el desnonament de la Blanca Espinosa, una veïna de 78 anys del Gòtic. Aquest ha estat el cinquè intent de llançament, el segon que es produeix a porta. Fa 55 anys ─des del desembre del 1968─ que la Blanca viu en aquest pis, pràcticament tota la seva vida.

Després d’unes hores de negociació, la propietat ha acceptat posposar el desnonament 15 dies per enllestir un nou contracte de lloguer.

A la protesta que ha convocat Resistim al Gòtic hi han participat activistes de diferents entitats en defensa de l’habitatge i també representants polítics, com l’exregidora d’Habitatge, Lucía Martín, els exregidors de Ciutat Vella, Gala Pin i Jordi Rabassa, i la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach.

Contracte de renda antiga

El pis està situat al número 6 del carrer dels Boters, a quatre passos de la Catedral de Barcelona i Portaferrissa. La Blanca s’hi està amb un contracte de lloguer de renda antiga però volien fer-la fora per l’impagament de 88 € d’unes obres.

Segons Resistim al Gòtic, el col·lectiu veïnal que acompanya l’afectada, el llançament “no tenia sentit i és injust”. Relaten que la propietària de l’habitatge ─una dona que va adquirir-lo l’any 2012─ té altres pisos a la ciutat i creuen que volia expulsar la Blanca per treure’n rèdit amb lloguers de temporada, ja que ella paga un preu molt reduït ─uns 340 euros, diu l’afectada─ en un punt atractiu i “llaminer” per al turisme.

La propietat va demandar la Blanca per impagament

L’origen de la problemàtica es remunta al 2017, quan la propietat demanda la Blanca per impagament de la mensualitat amb motiu d’unes obres al pis per arreglar els desaigües del bany i la cuina i part del mobiliari. Segons la sentència a què ha tingut accés betevé, la propietària al·lega que, per pagar els treballs, es va pactar incrementar el preu del lloguer en 88 € mensuals a partir de l’abril d’aquell any i indica que la inquilina no ho va complir.

La Blanca admet que d’entrada no va abonar l’augment del lloguer que es corresponia al cost de les obres perquè, assegura, no les havia demanat i no li van fer bé.

Blanca Espinosa i Mariona Roca, al pis de Boters, 6

La justícia no acredita la vulnerabilitat

En conèixer la conclusió, la propietat va elevar el cas a l’Audiència Provincial de Barcelona, i és en aquest moment quan se li va donar la raó. Segons el segon tribunal, el pagament amb retard dels 88 euros de les obres de la primera mensualitat ─de l’abril del 2017─ ja és raó prou sòlida per donar la renda antiga per extingida i executar el llançament. El tribunal, a més considera provat que la Blanca no es troba en situació de vulnerabilitat i diu que des del 2010 tenia alternativa habitacional. De fet, detalla que era propietària de la meitat d’un pis a Barcelona que va vendre el febrer del 2023 i pel qual va rebre una quantitat de prop de 80.000 euros.

Vinculada als serveis socials des del 2017

Segons han explicat fonts municipals, la Blanca està vinculada als serveis socials de l’Ajuntament des del 2017. El consistori ha intentat mediar amb la propietat, i se li han ofert diverses possibilitats, com entrar a formar part del programa Reallotgem. Cap d’elles, però ha estat acceptada. La segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay ha assegurat que des del consistori “hi estan a sobre” i protegiran “les persones vulnerables a través de serveis socials”.