Entitats violencia genere

La violència masclista pot manifestar-se en diferents formes de maltractament. Segons la Llei 17/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya, hi ha vuit tipus de violència masclista: física, psicològica, sexual, obstètrica, econòmica, digital, de segon ordre i vicària. A més, aquestes violències poden produir-se en diferents àmbits. A continuació et detallem els tipus de violència masclista que recull la llei catalana.

Has de tenir en compte que la violència masclista és el centre de les denúncies de la manifestació del 8 de març a Barcelona i de la protesta del 25 de novembre a Barcelona.

Els maltractaments més evidents

Les agressions físiques, psicològiques o sexuals són els tipus de maltractaments més estesos en l’ideari col·lectiu i els primers que va reconèixer la societat com a violència masclista, segons la psicòloga Chus Rodríguez. En el primer cas, l’home agredeix la dona causant-li lesions físiques i danys, mentre que en el segon cas té a veure amb una conducta que produeix en ella una desvaloració de sí mateixa i un patiment. El maltractament psicològic es manifesta a través d’amenaces, d’insults o vexacions i l’agressor moltes vegades també busca una obediència o submissió per part de la dona per limitar la seva llibertat.

D’altra banda, una altre tipus de violència de gènere és quan algú atempta contra la llibertat sexual de la dona, assetjant-la, abusant d’ella o agredint-la sexualment. És l’anomenada violència sexual, que es produeix independentment del vincle que hi hagi entra la dona i l’agressor.

La violència econòmica, digital i obstètrica

Quan es priva una dona dels recursos necessaris per al seu benestar físic o psicòlogic de manera intencionada o sense justificació es produeix l’anomenada violència econòmica. També consisteix en no pagar les pensions alimentàries dels fills que s’estipulen en una separació o divorci, o en dificultar que la dona tingui els seus recursos propis per tirar endavant, com una feina que li permeti aconseguir ingressos.

La violència digital neix amb l’ús de les noves tecnologies i es basa en els actes de violència masclista i de misogínia que es cometen en línia i que afecten la dignitat i els drets de les dones. També hi ha l’anomenada violència obstrètica, que es produeix quan es cosifica la dona embarassada sense tenir en compte ni els seus sentiments ni desitjos: “Se la veu com un cos que ha de treure un altre cos, sense comptar en com vol tenir el part, per exemple. També succeeix quan s’avança el part perquè el metge marxa de vacances o quan es fa cesària perquè és més còmode per l’equip mèdic”, denuncia Rodríguez.

Atacar la dona a través de terceres persones

Hi ha dos tipus de violències masclistes que es produeixen quan l’agressor busca fer mal la dona mitjançant terceres persones. La violència vicària és quan l’home actua de manera violenta contra els fills per causar danys psicològics a la seva parella. També hi ha la violència de segon ordre, que consisteix en agressions físiques o psicològiques, represàlies i persecució de les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista.

La violència de gènere, més enllà de la llar i del carrer

La Llei 5/2008 també distingeix entre la violència masclista que succeeix en l’àmbit de la parella i la llar d’altres entorns. Qualsevol dels vuit tipus de maltractaments es poden produir també a la feina, en l’àmbit educatiu, en la vida política i pública i també en l’àmbit institucional, quan certes actituds i decisions impedeixen desenvolupar polítiques que busquin la garantia d’una vida sense violència masclista.