Sovint treu el cap pel balcó i observa com ha canviat el Gòtic, el barri que l’ha acollit des que va casar-se. La Blanca Espinosa, de 78 anys, viu al número 6 del carrer dels Boters, a quatre passos de la Catedral de Barcelona per una banda i, Portaferrissa, per l’altra, però ara podria quedar-se sense el pis de sempre. La propietat l’ha demandat per l’impagament de 88 euros d’unes obres al bany i la cuina que, assegura, ni va demanar ni li van fer bé.

El d’aquest dimecres, 22 de novembre, és el cinquè intent de desnonament al qual s’enfronta malgrat disposar d’un contracte de lloguer de renda antiga i, per tant, de caràcter vitalici des del desembre del 1968. Paga uns 350 euros cada mes i Resistim al Gòtic ─el col·lectiu veïnal que l’acompanya─ denuncia que la propietària ha aprofitat la qüestió de les obres per fer-la fora i treure rèdit del pis.

La Blanca es prepara una infusió a la cuina de casa

És un barri molt llaminer“, admet Mariona Roca, del col·lectiu. “[La propietat] ja ha dit que ho vol per a turistes. Jo entenc que pago poc i que un turista… Però quan ella va comprar el pis ja sabia que tenia una renda antiga“, relata la Blanca. El procés per desnonar-la fa temps que dura i, de fet, un primer jutge va determinar que els 88 € no eren motiu suficient. Ara bé, la propietària ─amb altres pisos a la ciutat, segons Resistim─ va demanar una revisió i un altre jutjat va donar-li la raó.

Sembla que hi hagi connivència entre les propietats i els jutges. No té cap mena de sentit i és injust”, rebla Roca. Ara es preparen per aturar el llançament perquè, lamenta l’afectada, no té cap altra lloc on anar i no pot pagar un lloguer a preu de mercat. “Cobro 500 euros i tinc una ajuda de 60 per al menjar. Fins i tot primer vaig pensar a anar a viure a un convent”, narra.

Blanca Espinosa i Mariona Roca es miren la documentació de cara al desnonament

“El barri Gòtic no pot perdre cap més veïna”

Fonts de l’Ajuntament han explicat al ‘bàsics’ de betevé que els serveis d’habitatge fan seguiment del cas i miren ara de negociar amb la propietària perquè accepti el programa Reallotgem. Es tracta d’un pla que preveu que la Generalitat pagui el lloguer de manera temporal a llars vulnerables al límit de l’expulsió i puguin, així, quedar-se al pis. “La Blanca no pot marxar, el Gòtic no pot perdre cap més veí“, diu Roca.

De fet, els veïns de la Blanca són justament turistes, perquè gairebé tots els pisos del bloc es destinen a aquest fi. Ella no es veu en un altre barri, ja que al Gòtic hi té totes les amistats i demana a la propietat que la deixi quedar. “M’agradaria morir-me aquí, amb els meus records. És l’únic que demano”, conclou. Confia que la protesta que es prepara per dimecres aturi el llançament.