Una cinquantena de persones “disfressades de turistes” s’han concentrat aquest dimarts a la tarda davant la immobiliària SH Barcelona situada a la ronda de Sant Antoni, per protestar contra la comercialització de pisos de lloguer temporal per a turistes.

SH Barcelona és l’empresa que gestiona la Casa Orsola, una finca que, segons el Sindicat de Llogateres, pateix assetjament immobiliari des de fa mesos i on la propietat, Lioness Inversiones, nega la renovació dels contractes als habitants per poder-los fer fora.

Reactivació del turisme

El Sindicat de Llogateres assegura que la reactivació del turisme i l’activitat econòmica internacional a Barcelona ja està tenint efectes greus sobre el dret a l’habitatge. Expliquen que arriben casos nous a les assemblees cada setmana: “La facilitat de grans tenidors d’expulsar veïnes per llogar els habitatges en règim de lloguer temporal està multiplicant
els casos de llogateres a qui no s’estan renovant els contractes i de finques buidades a còpia de
desnonaments invisibles amb habitatges destinats a lloguers temporals o turístics”.

Fa unes setmanes l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona va revelar que el mes de maig ja s’havien llogat 9.312 habitatges en règim de lloguer turístic o temporal, un 97 % del total dels que hi ha a Barcelona.

En el cas dels lloguers turístics, els arrendadors han de disposar d’una llicència específica regulada per la Generalitat i poden llogar-se per un màxim de 31 dies consecutius. En el cas dels lloguers temporals, però, la LAU no estipula cap mena de llicència i permet els lloguers de duracions d’entre 31 dies i 11 mesos quan la finalitat de l’habitatge no és que s’utilitzi com a primera residència.

Asseguren que la manca de mecanismes que fiscalitzin l’ús d’aquests contractes de lloguer temporal facilita que s’utilitzin de manera fraudulenta i que, davant la demanda d’habitatges de lloguer, moltes veïnes que busquen una primera residència acabin signant contractes de lloguer temporal. Per això, diuen, aquest fet suposa una vulneració de drets per a les llogateres, que cada 11 mesos o menys es veuen o bé expulsades de les seves llars o bé exposades a pujades de lloguer abusives.

El cas de la Josefa, dona gran amb dret a lloguer social

En un dels pisos de la Casa Orsola hi viu la Josefa, una dona gran amb dret a lloguer social. Ella és una de les sis persones a qui la propietat va enviar un burofax que deia que havien de deixar el pis una vegada s’acabés el contracte de lloguer. La propietat va acceptar una pròrroga d’un any en el seu cas, però l’Elisenda i la seva família no han tingut tanta sort i —amb un informe d’exclusió residencial— estan fora de contracte des del dia 1 de maig.

Obres il·legals

L’empresa ha començat a fer obres als habitatges que ja han quedat buits, malgrat que el veïnat denuncia que s’estan fent sense complir la legalitat. D’una banda, perquè la propietat no ha penjat els assabentats corresponents a l’escala, tal com diu la normativa. I de l’altra, perquè s’estan tirant a terra envans i parets de tres habitatges, la qual cosa és il·legal perquè no han demanat els permisos corresponents i la llei no permet modificar l’estructura d’un habitatge només amb un assabentat. En aquest sentit, hi ha hagut una inspecció per part de tècnics de l’Ajuntament a la finca i el sindicat confia que siguin sancionats.