senyals violencia genere

La violència de gènere molt sovint és silenciada, però identificar que estàs davant d’un agressor és fonamental per demanar ajuda el més aviat possible i trencar amb aquesta situació. La regidoria de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona detalla algunes conductes que es donen en una relació violenta perquè puguis saber si estàs sent víctima d’un maltractador. També t’enumerem alguns senyals d’alerta per detectar si una dona pateix violència de gènere.

Senyals de la violència de gènere en la parella

La regidoria de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona classifica els senyals d’alerta de la violència de gènere en tres categories, en funció de la gravetat dels actes. Recorda que, si pateixes o has patit alguna d’aquestes experiències, estàs davant d’una situació de violència masclista.

  • Primers senyals d’alerta: et fa callar, et ridiculitza, et controla el mòbil, l’ordinador o les xarxes socials, és gelós, desconfia sempre de tu, no l’interessen els teus sentiments, et diu quina roba t’has de posar, et fa comentaris feridors i et diu que són bromes, o et fa xantatge emocional.
  • Senyals per estar més alerta: et crida, dona cops a la paret o et trenca objectes personals, t’empeny, et culpa de les discussions, s’enfada desproporcionadament i menysprea la teva opinió i et fa callar.
  • Conductes molt preocupants: t’amenaça, t’agredeix física o psicològicament, et fa sentir aïllada, t’obliga a mantenir relacions sexuals, no et deixa quedar amb les teves amistats o família.

Contactes d’atenció per violència de gènere

Recorda que davant del dubte de si estàs davant d’una relació amb violència de gènere, tens l’opció de trucar al 900 900 120, el telèfon gratuït, confidencial i amb atenció 24 hores i en 124 idiomes de la Generalitat de Catalunya.

Com identificar una víctima de violència de gènere

L’entorn és clau per identificar els maltractaments en una relació i ajudar la víctima a trencar el silenci. La regidoria de Feminismes et detalla alguns dels indicis que et poden alertar d’un cas de violència de gènere:

  • Primers senyals d’alerta: ella no vol parlar de la seva relació de parella, s’ha distanciat de l’entorn i intenta complaure la seva parella sempre. Ell intenta ridiculitzar-la quan esta amb la família o els amics.
  • Conductes preocupants: ell li ha trencat objectes de valor o l’amenaça i ella està més trista o amb un caràcter diferent.

Si detectes que algú del teu entorn pateix la violència de gènere, és important que et mostris proper i no desconfiïs del que t’expliqui la víctima si decideix trencar el silenci i que demanis assessorament especialitzat.