Violència vicària

El concepte de violència vicaria és relativament recent. El va començar a emprar la psicòloga clínica i forense Sonia Vaccaro l’any 2012 i la Llei de violència de gènere, aprovada el 2004, ha començat a tenir en compte aquests tipus d’agressions aquest any tot i que sense fer referència directa a la terminologia. Què és la violència vicària? Què significa i què entenem amb aquest terme? Quins tipus n’hi ha?

T’expliquem què és la violència vicària, visible en les denúncies de les entitats feministes i, també, en protestes com la manifestació del 25 de novembre a Barcelona.

Què significa “violència vicària”?

La psicòloga Sonia Vaccaro defineix la violència vicària com un tipus de violència de gènere, però, en aquest cas, exercida sobre els fills amb la intenció de provocar el major dolor possible a la dona. “El maltractador sap que fer mal, assassinar els fills, és assegurar-se que la dona no se’n recuperarà mai. El dolor és extrem”, assegura Vaccaro al seu web.

Quins tipus de violència vicària hi ha?

La forma més extrema de violència vicària és l’assassinat dels fills. S’ha vist recentment en el cas del pare que va matar el seu fill a l’hotel de Barcelona, l’hotel Concòrdia, de l’avinguda del Paral·lel, o de les nenes Anna i Olivia, les menors assassinades pel seu pare a les Canàries. Però la mort dels menors no és l’única forma de violència vicària.

N’hi ha d’altres, com ara l’incompliment del règim de visites, la manipulació dels fills per posar-los en contra de la mare o la retenció dels menors.

La Llei de protecció a la infància prohibeix la visita dels maltractadors als fills

Vaccaro explica que la violència vicària, amb resultat de mort dels fills, acostuma a venir precedida d’una època llarga de maltractaments de l’home envers la dona. No obstant això, segons dades del Consell General del Poder Judicial, el règim de visites només se suspèn en un 3 % dels casos de violència de gènere. Per evitar aquestes situacions, la Llei de protecció a la infància, en vigor des del 3 de setembre, obliga la justícia a prohibir als pares condemnats per violència de gènere les visites als seus fills.