gent passejant de nit a la barceloneta toc de queda

El govern tornarà a demanar al TSJC prorrogar el toc de queda una setmana més, fins al 6 d’agost. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que “la situació als hospitals està arribant al límit”, i que el confinament nocturn ajuda a reduir la interacció social i, per tant, a prevenir els contagis. La tercera pròrroga del toc de queda es començarà a aplicar la mitjanit d’aquest divendres 30 de juliol, i s’allargarà durant set dies. “És una mesura dura però també efectiva”, reconeix Plaja, que assegura que està avalada tant per tècnics com per experts.

El govern presentarà aquest dimecres la petició al TSJC , i espera que el tribunal es pronunciï durant el dijous. El toc de queda nocturn es va començar el 16 de juliol i, de moment, s’ha anat renovant cada set dies. El govern, però, ja va alertar que caldria allargar la restricció durant un mínim de tres setmanes.

162 municipis amb toc de queda

La llista de municipis afectats pel toc de queda també es modifica, i passa dels 165 actuals als 162. Entre els municipis de entren al mapa del confinament nocturn hi ha Figueres, l’Ametlla del Vallès o Terrassa. En canvi, el toc de queda deixarà d’aplicar-se a poblacions com Sitges, Roses o Tàrrega.

Dels 162 municipis amb toc de queda, n’hi ha 136 que entren a la llista perquè superen el llindar de contagis establert per la Generalitat, fixat en més de 400 casos per cada 100.000 habitants en set dies. La resta, els altres 26 municipis, son els que queden envoltats per les poblacions que superen aquest topall.

“No sabem quan s’allargarà, ens ho diran les xifres”

Plaja no ha volgut especular quan de temps s’allargarà el toc de queda nocturn. Tot i això, reitera que aquest tornarà a ser un estiu “excepcional”. “Avui ho demanem per set dies més i no sabem quants més en caldran. Ens ho diran les xifres”, assegura.

La decisió d’allargar el toc de queda s’ha pres durant la reunió del Consell Executiu on s’ha analitzat la situació epidemiològica. A banda del toc de queda, també es manté el tancament de l’oci nocturn, i les reunions socials continuen restringides a un màxim de 10 persones.

Aquests últims dies, Salut ha constatat un descens de la incidència de la covid en pràcticament totes les franges d’edat. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha atribuït aquesta millora al tancament de l’oci nocturn i també al toc de queda nocturn, amb el tancament de les activitats a partir de les 0.30 h.

El certificat de vacunació per entrar als establiments “no està sobre la taula”

Sobre la possibilitat de limitar l’entrada als establiments als no vacunats, la portaveu del govern ha assegurat que aquesta mesura “a hores d’ara no està sobre la taula”. Tot i que alguns països ja han adoptat la obligatorietat de presentar el passaport covid per entrar, per exemple, a bars i restaurants, a Catalunya no es contempla aquesta mesura fins que tota la població hagi pogut tenir accés a les vacunes.