passaport covid

Els establiments de restauració i els gimnasos estan obligats des d’aquesta mitjanit a demanar el passaport de la covid a tots els clients que entrin al seu negoci. També han de presentar-lo els visitants de les residències de gent gran. Salut, però, ha suspès temporalment l’aplicació del certificat aquest divendres al migdia a causa dels problemes tècnics per descarregar-se el document a La Meva Salut.

L’ampliació del certificat de la covid a aquests sectors s’ha començat a implantar després que la mesura hagi rebut l’aval del TSJC. En el cas de les residències de gent gran també es demana el certificat de la covid a les visites. Aquí, però, en cas de no estar vacunats i no tenir el passaport, els visitants es poden fer un test d’antígens abans d’entrar per corroborar que no estan contagiats amb la covid.

Menys clients a bars i restaurants

Alguns responsables d’establiments del Poblenou han explicat a betevé que molts clients tenen dificultats per descarregar-se el passaport de la covid i que, per tant, no poden entrar als locals. És el cas d’un bar del carrer de Tànger, completament buit a l’interior. El problema, segons expliquen els encarregats, és que la gent que no ha viatjat últimament ni tampoc no va a les discoteques no han descarregat el document.

En un comunicat, el Gremi de Restauració ha explicat que tot i que l’acte de comprovació és senzill (només cal un dispositiu mòbil amb càmera i accés a internet), la mecànica concreta dependrà del tipus d’establiment: control al mateix accés al local, a taula amb els clients asseguts, etc. El director del Gremi, Roger Pallarols, fa “una crida a la col·laboració dels clients. És obvi que els restauradors no som policies”.

Baixes d’usuaris als gimnasos 

Alguns gimnasos estan detectant que hi ha usuaris que s’estan donant de baixa perquè no tenen el certificat de la covid. En el cas del Duet Sports Cotxeres, al barri del Congrés i els Indians, quatre persones han decidit deixar de ser sòcies. Calculen, però, que podrien acabar sent prop de mig centenar els usuaris afectats per la mesura. Els responsables del local han explicat a betevé que els hauria agradat tenir més temps per adaptar-se a la normativa. 

La patronal dels gimnasos demana posposar la mesura fins a consensuar com s’aplica i com es paga. Critiquen que no hi ha marge per activar la logística que implica demanar el certificat als usuaris i també preocupa la factura que això comporti. Iolanda Latorre, gerent de gimnasos d’ADECAFF, explica que “hi ha centres ho tenen tot molt informatitzat” i creu que “el que no es poden fer són imposicions unilaterals, d’un dia per l’altre, sense posar-hi les eines”.

Col·lapse a La Meva Salut: més de 300.000 persones fan cua

El Departament de Salut ha convocat una reunió extraordinària per solucionar els problemes d’accés a La Meva Salut per poder descarregar el certificat de la covid. El web i l’app des d’on es pot baixar el document està col·lapsada. Aquest migdia, a les 13.30 h, hi havia més de 300.000 persones fent cua per poder fer el tràmit en línia i més d’una hora d’espera. Salut demana paciència a la ciutadania i lamenta les molèsties ocasionades.

Des d’aquest dijous s’han descarregat més de 314.000 certificats. Aquest dijous se’n van descarregar 174.300 i aquest divendres ja se’n han descarregat uns 140.000. 


El passaport de la covid, també a l’Ajuntament

Aquest divendres, els regidors de l’Ajuntament de Barcelona presents al plenari municipal també han hagut de presentar el certificat de la covid abans d’accedir al Saló de Cròniques. Allà s’ha instal·lat l’espai on es disposa d’aigües, cafès i entrepans durant la celebració del ple i per entrar-hi calia ensenyar el document. Ho han fet, per exemple, la regidora  Laura Pérez (Barcelona en Comú), Miquel Puig (ERC) o Marilén Barceló (regidora no adscrita).