L’Agència Europea de Medicaments recomana que s’autoritzi la vacuna de Pfizer per als nens d’entre cinc i 11 anys. L’EMA ha avalat el vaccí després d’analitzar les bones dades obtingudes en els assajos clínics realitzats per la farmacèutica i ara serà la Comissió Europea qui prengui la decisió final. Als Estats Units també es va autoritzar el 2 de novembre.

Els científics experts de l’agència han validat els estudis clínics realitzats amb uns 2.000 nens, que indiquen una efectivitat i la seguretat del vaccí per als menors comparable a la dels adults i, en concret, amb la d’un estudi anterior de joves d’entre 16 i 25 anys.. La dosi serà menor de la que es fa servir per als majors de 12 anys: una tercera part de l’habitual. De totes maneres, es posarà en dues injeccions en un espai de temps de tres setmanes.

Efectes secundaris semblants als adults

Dels 1.305 nens que van rebre la vacuna, tres van desenvolupar covid-19, mentre que dels 663 a qui es va administrar placebo, 16 van experimentar símptomes pel virus. Els efectes secundaris més comuns són similars als detectats en els majors de 12 anys i els adults: dolor al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular i calfreds.

Al setembre Pfizer Inc i BioNTech SE van anunciar els resultats d’un assaig en fase 2/3 que demostra que la vacuna és segura en nens d’entre cinc i 11 anys. I, més tard, a mitjans d’octubre, l’Agència Europea de Medicaments va comunicar que en començava l’avaluació i que trigaria uns dos mesos a prendre una decisió.

Aquest és el primer vaccí que rep l’autorització del regulador de la Unió Europea per a infants tan petits. De moment, Pfizer i Moderna són les dues vacunes que s’estan administrant a la població adolescent d’entre 12 i 15 anys, l’última franja d’edat que es va obrir a la immunització massiva a principis d’agost.

La vacunació en nens podria començar aquesta tardor?

L’autorització del vaccí de Pfizer per a infants d’entre 6 i 12 anys arriba quan l’EMA ja està avaluant també la vacuna de Moderna per a aquesta franja d’edat. Tot plegat, podria accelerar el calendari de vacunació dels nens a Catalunya. El Departament de Salut ja havia pronosticat que la vacunació dels menors d’entre cinc i 11 anys podria començar el gener del 2022 i, de fet, la ministra de Salut, Carolina Darias, ha assegurat més d’una vegada que es podria produir “en breu”.