El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la implantació del passaport covid als interiors de bars i restaurants, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran. La justícia ha donat el vistiplau a la mesura, que entrarà en vigor la mitjanit de dijous a divendres per a un període inicial de dues setmanes. La fiscalia s’havia oposat a donar llum verda a la mesura, però els magistrats han considerat que la mesura és proporcionada tenint en compte l’augment de contagis. El tribunal considera que amb aquesta eina es pot evitar un nou tancament dels sectors i que presentar el certificat covid no vulnera greument els drets fonamentals dels ciutadans.

Nou aval del tribunal al certificat

El TSJC ha tornat a avalar la mesura del govern sobre l’aplicació del passaport de la covid. Primer va donar el consentiment perquè el certificat s’apliqués als locals d’oci nocturn i, més tard, també el va avalar en els casaments i les celebracions amb ball. La Generalitat esperava aquesta aprovació de la justícia perquè, tal com va assegurar la portaveu del govern, Patrícia Plaja, la resolució s’havia presentat amb criteris curosos. En canvi, aquest dilluns al País Basc la justícia va rebutjar la implantació del certificat de la covid digital amb l’argument que la restricció es volia aplicar de forma “indiscriminada”.

Restauració i gimnasos creuen que l’aplicació “és precipitada”

Els sectors afectats hauran d’aplicar la mesura de manera immediata, a partir d’aquest divendres, 26 de novembre. Entre les veus més crítiques, la patronal dels gimnasos, que demana posposar la mesura fins a consensuar com s’aplica i com es paga. Critiquen que no hi ha marge per activar la logística que implica demanar el certificat als usuaris i també preocupa la factura que això comporti.

El Gremi de Restauració critica que la mesura s’ha d’implementar en temps rècord i demana la col·laboració dels clients. Els restauradors es queixen que no han rebut cap instrucció oficial de l’Administració i que encara que la decisió hagi estat consensuada, això no vol dir que es pugui aplicar de manera automàtica.

Per contra, la patronal de les residències de gent gran està molt satisfeta perquè van demanar la mesura fa setmanes i consideren que servirà per protegir la gent gran.