Dos mossos d’esquadra han declarat durant el primer dia de judici del cas Maristes que l’escola va resistir-se a facilitar informació sobre l’exprofessor d’educació física de l’Escola Maristes Sants-les Corts Joaquín Benítez, acusat d’abusos sexuals a quatre alumnes menors d’edat entre els anys 2006 i 2010.

Els agents que han investigat els abusos comesos suposadament entre 1986 i 2011 han assegurat que Maristes es va negar a donar més dades personals de Benítez i que tampoc no va voler denunciar el cas malgrat que la policia ja havia parlat amb la família afectada.

Benítez, que ha reconegut els casos, s’enfronta a peticions de 22 a 36 anys de presó. Contra ell es van presentar 13 denúncies més, tot i que es van arxivar perquè els delictes havien prescrit.

Benítez cas maristes

Les víctimes que han presentat la denúncia han declarat a primera hora a porta tancada i després ho ha fet un dels responsables de la Fundació Champagnat, que gestiona les escoles. Ha afirmat que “no es va comunicar el cas a les famílies perquè la família afectada va demanar que no es fes públic”. També ha afegit que no es va acomiadar Joquín Benítez perquè ell va presentar la retirada voluntària.

L’autor confés dels fets que es jutgen ha arribat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb la cara tapada. A les portes del tribunal s’ha trobat amb Manuel Barbero, el pare que va destapar el cas Maristes a finals del 2015, que li ha recordat que ha de dir la veritat, tal com el mateix Benítez li va dir que faria en una conversa telefònica que tots dos van mantenir.

Les acusacions i la defensa de Benítez treballaven per negociar un pacte i poder anul·lar el judici, però finalment no ha fructificat. Per Manuel Barbero, l’acord era la millor opció perquè permetria que Benítez fos declarat culpable i que les víctimes dels abusos patissin menys. En sortir de l’Audiència, l’acusat ha lamentat els fets davant dels mitjans de comunicació.

“Com a professional he intentat fer-ho el millor possible però com a persona tenia aquesta debilitat. Que no em diguin més pederasta perquè no ho soc. He fet una conversió total al llarg de nou anys. Al 2011, després de nou mesos, em vaig treure tota la porqueria que tenia a la ment.”

Pancartes judici cas maristes

A les portes de l’Audiència Provincial s’hi ha concentrat un grup de persones en suport a les víctimes i han penjat dues pancartes de suport en què es pot llegir: “No esteu sols” i “No és abús, és violació”. Alguns dels convocants han demanat que s’obri una comissió d’investigació al Parlament i que es depurin “totes les responabilitats que calguin”. També que es retiri el concert econòmic a les escoles concertades que encobreixin els abusos. Una petició a que s’han sumats des del sindicat USTEC STEs, han anat més enllà i sol·liciten al Departament d’Educació que li retiri el concert educatiu a l’escola dels Maristes i a “totes aquelles on s’hagi donat un cas d’abús o agressió sexual s’hagi ocultat”.