Després de declarar durant tres hores, l'exprofessor de gimnàstica dels Maristes de Sants-les Corts, acusat d'haver abusat sexualment de diversos alumnes del centre, ha quedat en llibertat provisional, però haurà de comparèxier a comissaria cada setmana. El magistrat del jutjat d'instrucció número 6, que porta el cas, ha dictat mesures cautelars. La resolució explica que l'investigat ha reconegut ser l'autor dels fets de dues denúncies, i sobre la resta, sense negar-ho, declara no recordar el nom dels denunciats. El magistrat no hi veu risc de fuga i diu que no pot deduir-se la manca de voluntat de l'investigat de mantenir-se localitzable. Per això, decreta llibertat provisional per al detingut, li prohibeix que surti de territori nacional i li retira el passaport. També es prohibeix a l'exprofessor realitzar qualsevol tipus d'activitat educativa, esportiva o similar en què tingui alguna responsabilitat sobre menors d'edat. El jutge ho va decidir a última hora del vespre, després d'escoltar les declaracions, en qualitat de testimonis, de la periodista María Jesús Ibáñez i el fotògraf Josep Garcia, els dos treballadors d'El Periódico que van publicar l'entrevista en què el presumpte pederasta confessa els fets. Els periodistes van facilitar al jutjat la gravació de l'entrevista. MARÍA JESÚS IBÁÑEZ, periodista "Volia un aclariment concret, sobre en quin context havia fet el senyor Benítez havia fet unes declaracions. Justament aquest tros que ens preguntava està a la gravació, ho ha escoltat, ho ha transcrit i ja està." JOSEP GARCIA, fotoperiodista "Hem fet una còpia i ja tenen una còpia. Hi ha 40 minuts i suposo que s'ho escoltaran amb calma." Fins ara hi ha cinc denúncies per abusos a alumnes de l'escola dels Maristes, tot i que la xifra podria augmentar. Segons el pare que ha destapat el cas, deu famílies denunciaran els propers dies. MANUEL, pare denunciant "Yo sí que tenía indicios de que había más personas afectadas, pero la verdad es que esto es una pelota que cada vez se hace más grande. Mañana seguramente declaran tres víctimas y durante el transcurso de la semana lo harán siete personas más." Aquest pare també ha anunciat que parlarà amb el jutge per si es poden prendre accions legals contra l'escola per encobriment.

El Jutjat d’Instrucció número 6 ha començat a investigar les cinc denúncies que fins ara hi ha contra l’exprofessor Joaquín Benítez per abusos sexuals vers els seus alumnes al col·legi Maristes Sants-les Corts. Però el pare de la víctima que fa pocs dies en va presentar la primera assegura que durant la propera setmana n’hi hauran 10 més. “Això és una pilota que cada cop s’està fent més gran: demà segurament declararan tres víctimes i durant el transcurs de la setmana ho faran set persones més”, ha explicat avui en Manuel.

Aquest pare també ha anunciat que parlarà amb el jutge per si es poden emprendre accions legals contra l’escola per encobriment. L’Equip de Protecció de la Infància de Maristes Catalunya assegura que van fer fora Benítez el 8 de juny de 2011, l’endemà de rebre l’única denúncia fins llavors per aquest cas, i que ho van posar en coneixement de la Fiscalia de Menors. Però les famílies no entenen com no s’ha actuat fins ara, quan les seves denúncies han arribat directament als Mossos d’Esquadra i els jutjats.

El jutge va prendre ahir declaració a Joaquín Benítez durant tres hores. Segons la resolució judicial, l’exprofessor va reconèixer ser l’autor dels fets de dues denúncies. Sobre la resta, sense negar-ho, va declarar no recordar el nom dels denunciats.

Abans de deixar-lo en llibertat provisional en càrrecs, va voler escoltar les declaracions, en qualitat de testimonis, de la periodista María Jesús Ibáñez i el fotògraf Josep Garcia, els dos professionals d”El Periódico’ que van publicar l’entrevista en què el presumpte pederasta confessa els fets. Els periodistes van facilitar al jutjat la gravació de l’entrevista. “Volia un aclariment concret, sobre en quin context havia fet el senyor Benítez unes declaracions. Justament aquest tros que ens preguntava és a la gravació, ho ha escoltat, ho ha transcrit i ja està”, va explicar en sortir del jutjat la periodista, María Jesús Ibáñez.

Finalment, a les 21 h, l’exprofessor Joaquín Benítez va quedar en llibertat amb càrrecs. El magistrat no hi veu risc de fuga i diu que no pot deduir-se la manca de voluntat de l’investigat de mantenir-se localitzable. El jutge sí que hi va dictar, però, mesures cautelars: li prohibeix que surti de territori nacional i li retira el passaport. També es prohibeix a l’exprofessor realitzar qualsevol tipus d’activitat educativa, esportiva o similar en què tingui alguna responsabilitat sobre menors d’edat.

La decisió ha decebut les famílies denunciants, que esperaven presó provisional. Però a la interlocutòria judicial el magistrat assegura que aquesta és una mesura excepcional i que, en aquest cas, no es donen les condicions per aplicar-la.