Després de més de dos mesos de vacances, les escoles i els instituts es tornen a omplir d’alumnes. Aquest dijous 12 de setembre comença oficialment el curs 2019-2020.

Nervis i ganes de retrobar els amics

A l’Escola Pere Vila, al Fort Pienc, l’entrada dels alumnes al centre s’ha fet esglaonadament, classe per classe, per evitar aglomeracions a la porta i no incrementar els nervis dels més petits. Naira Meneses, mestra de P5, reconeix que després d’unes llargues vacances aquests primers dies d’adaptació són difícils. També assegura que els que estan més contents aquest dijous són els pares, que posen punt i final a moltes setmanes de cabrioles per quadrar horaris de casals, cangurs i avis.

Un cop superats els nervis del primer moment, els alumnes reconeixen que tenien ganes de tornar a veure als amics. Carme Codines, directora del centre, assegura que el primer dia tothom està content i que aquest moment de retrobada de tota la comunitat educativa és “molt especial”.

Primer dia de curs a l'Escola Pere Vila

En barracons, per quart curs consecutiu

L’Escola Entença ha iniciat el quart curs ubicada en mòduls prefabricats i per ara sense saber quina serà l’adreça definitiva. La demanda des de l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) és que no es pot crear un col·legi sense tenir previst un emplaçament definitiu. Durant el curs anterior els pares i mares dels alumnes es van manifestar en diverses ocasions, fins i tot es van tancar a l’Ajuntament per demanar-los una solució. Actualment, està situada al recinte de l’Escola Industrial i a tocar d’una subestació elèctrica, un fet que preocupa a les famílies. Per això han demanat al Consorci d’Educació de Barcelona que es busqui també un nou espai provisional. L’AFI confia que aquest curs es conegui el nou emplaçament provisional i el definitiu.

Més alumnes i més professors

Segons el Consorci d’Educació de Barcelona, el curs escolar 2019-2020 començarà amb 178.487 alumnes matriculats, 1.672  més que l’any passat. Tot i això, s’ha detectat una devallada d’alumnes de P3.

Pel que fa als districtes, on hi ha l’increment més alt d’alumnes matriculats és a Sant Andreu. En canvi, Sarrià-Sant Gervasi perd 52 alumnes.

El curs també començarà amb més professors: hi haurà 9.254 docents, 133 més que el curs 2018-2019.

Primer dia d'escola

Reformes i estrenes

Aquest curs 2019-2020 s’incorporen tres nous centres educatius a la ciutat. D’una banda l’Institut Escola Arts, a Hostafrancs, el primer centre concertat reconvertit en públic en dècades a la ciutat. També s’estrenen dos instituts nous: l’Institut Pedralbres i l’Institut Sagrera, a Sant Andreu.

Alguns alumnes quan arribin a classe també trobaran millores a les instal·lacions. L’Institut Maria Espinal, al Poblenou, estrenen edifici després d’estar tres anys fent classes en barracons. També hi ha tres escoles i tres instituts que han ampliat o reformat les instal·lacions. 

Contents de retrobar-se amb els amics

Les famílies d’alumnes de l’escola Pere Vila, al passeig de Lluís Companys, han pogut recollir els estudiants a l’hora prevista, les 16.30 h, després del primer dia escolar. El neguit dels adults s’han barrejat amb l’eufòria i l’alegria dels alumnes pel retrobament amb els amics. Alguns nens han explicat que han passat nervis a primera hora, sobretot, per saber quina professora o professor els tocava.

I com ja és habitual, els embussos i les retencions a la zona alta de Barcelona ja han tornat amb l’inici del curs.