“Un moment de silenci, si us plau”, cridava el director del nou Institut Escola Arts, Albert Inglés, instants abans de les nou del matí mentre intentava organitzar als nous alumnes que comencen les classes al centre. L’Institut Escola s’estrena aquest curs 2019-2020 amb alumnes de P3, P4, 6è i 1r d’ESO. “Tenim moltes ganes de dur a terme aquest projecte educatiu al barri per a nens de 3 a 16 anys”, confessa Inglés. El director està convençut dels avantatges del model educatiu dels instituts escola. “És molt còmode pels alumnes, que ja coneixen el centre i el projecte educatiu, afavoreix l’aprenentatge i fa que no hi hagi etapes brusques d’adaptació entre secundària i l’ESO“, explica. Una mostra d’això és que aquest any els alumnes de 6è de primària i de 1r d’ESO comparteixen espai al centre.

Alumnes de l'Institut Escola Arts

Un centre públic en una antiga escola concertada

L’Institut Escola Arts és fruit de la fusió entre l’Escola Miquel Bleach i l’Institut Joan Coromines. El centre ocupa de forma provisional l’edifici de l’antiga Escola Sant Vicenç de Paül, un centre concertat que va tancar portes fa dos anys per manca d’alumnes. El Consorci d’Educació ha signat un contracte de lloguer amb les Filles de la Caritat, l’ordre religiosa que és la propietària de l’edifici. L’objectiu, però, és que el curs 2022-2023 tots els alumnes es traslladin a l’edifici que fins ara allotjava l’Institut Joan Corominas i que s’haurà adaptat per als nous usos.

Alumne entrant a l'escola

Més estrenes del curs escolar 2019-2020

L’estrena de l’Institut Escola Arts no és la única d’aquest curs 2019-2020. Aquest dijous també comencen a funcionar dos nous instituts a la ciutat:  l’Institut Pedralbes i l’Institut Sagrera, a Sant Andreu. A més, també hi ha centres que comencen el curs amb les instal·lacions millorades. És el cas de l’Institut Maria Espinal, al Poblenou, que estrena en edifici després d’estar tres anys fent classes en barracons. També hi ha tres escoles i tres instituts que han ampliat o reformat les instal·lacions.