El curs escolar 2019-2020 ha començat a Sant Andreu amb protestes contra de la massificació d’alumnes a les aules i a l’increment de ràtios a les escoles i instituts públics. La Coordinadora d’AMPA i AFA de Sant Andreu ha convocat una concentració de rebuig a la creació de grups addicionals i que es dona cada curs des de fa anys als centres públics del districte.

La Coordinadora reclama al Consorci d’Educació més planificació per no haver d’improvisar a última hora. Al districte de Sant Andreu, hi ha 19 escoles de primària, un institut escola i set instituts públics. La majoria dels centres s’han sumat a la convocatòria i, durant 15 minuts, han protestat davant la porta principal dels centres.

Els curs comença amb sis “bolets”

Més de 17.000 alumnes han iniciat aquest dijous el curs 2019-2020 a Sant Andreu. En els centres públics, les classes han començat amb sis grups addicionals (els anomenats “bolets”), dos dels quals de P3 i quatre de primer d’ESO. Els grups addicionals de P3 s’han obert a l’escola Doctor Ferran i Clua, del barri del Congrés i els Indians, i a l‘Institut Escola El Til·ler, al Bon Pastor. També s’han obert quatre grups addicionals més als instituts Doctor Puigvert i Martí Pous de Sant Andreu i a l’institut Príncep de Viana de la Sagrera. El quart grup addicional s’ha obert a l’institut Salvador Seguí del districte de Sant Martí. Tot i que el centre està fora de Sant Andreu, aquest curs acollirà alumnes andreuencs que s’han vist obligats a matricular-se fora de la seva àrea d’influència a causa de la falta de places escolars al seu districte.

Problema de llarga durada

La comunitat educativa de Sant Andreu fa més de 10 anys que reclama al Consorci d’Educació solucions per pal·liar el dèficit de places escolars públiques, que hi ha cada curs al districte. El 2015, ja van elaborar un mapa escolar que evidenciava aquest dèficit i proposava algunes actuacions urgents. L’informe el va fer la Coordinadora d’AMPA i AFA de Sant Andreu en col·laboració amb la comunitat educativa, associacions de veïns i altres entitats. Durant més d’un any, van analitzar les dades referents a la preinscripció i matriculació escolar al districte. Tot i que aquest any s’ha obert un institut nou, l’institut La Sagrera Sant Andreu, el problema persisteix.