15 dies després de l’inici del curs, comencen a fer-se els primers cribratges massius en centres educatius de la ciutat. La primera escola on es fan PCR a l’alumnat, professorat i personal extern aquest dimarts és l’Escola Barrufet, a Sants. En total, s’han fet 410 proves a alumnes i 60 a professionals de la comunitat educativa, i es preveu tenir-ne els resultats aquest dimecres.

Més del 90 % de les famílies hi participen

Els primers a fer-se la prova han estat els alumnes de quart, cinquè i sisè. Han anat al CAP Sants, que està just davant del centre, i en molt poca estona tots ells ja havien acabat. La resta d’alumnes s’han fet la prova dins de l’escola. La majoria asseguren que no han tingut por perquè ja els havien explicat en què consistia la PCR. També els pares i mares afirmen que estan tranquils i que han rebut tota la informació del procediment. De fet, el 90 % de les famílies han donat permís perquè es faci la prova als seus fills, mentre que 26 famílies no l’han autoritzada.

cribratge escola PCR

Alguns pares i mares d’educació infantil tenien alguns recels i volien acompanyar els infants, però finalment s’ha decidit que no entrin al centre de comú acord amb la direcció de l’escola i l’AFA, tot seguint la recomanació del departament d’Educació que les famílies no els acompanyin al centre. 

Les proves massives a escoles van iniciar-se el dia 24 de setembre a l’Escola Puig-Agut de Manlleu, localitat on s’ha detectat un augment de casos en els darrers dies.

20.000 proves fins a mitjans d’octubre

A banda de l’Escola Barrufet, també es començaran a fer tests massius a l‘Escola Joaquim Ruyra i a l’Institut Eduard Fontserè, de l’Hospitalet de Llobregat. De fet, Educació ha anunciat que es faran prop de 5.000 proves als alumnes dels 14 centres educatius del barri de la Florida, on hi continua havent una alta incidència de la pandèmia.

En total, en una primera fase de cribratges massius a escoles es preveu fer 20.000 proves fins a mitjans d’octubre. S’està estudiant a quins centres es faran, en funció de la situació epidemiològica, però els responsables d’Educació ja han posat d’exemple Tortosa o Sant Adrià de Besòs. L’objectiu és detectar casos asimptomàtics entre els alumnes i poder tallar així les cadenes de transmissió del virus més ràpidament.

“La majoria de contagis no s’han fet a l’escola”

Des del Departament de Salut insisteixen que la majoria de casos que s’han detectat fins ara a les aules, no s’han produït a l’entorn escolar. “Això és important subratllar-lo i recalcar-ho”, ha emfatitzat Jacobo Mendioroz, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències ASP Catalunya: “Les escoles són un mirall de la societat”.

Des d’Educació, el president de Consorci de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, també ha admès alguns desajustos i recorden que el protocol s’anirà adapant durant el curs.

Una possibilitat per evitar la quarentena d’un grup és fer un estudi serològic d’un alumne amb PCR positiva. D’aquesta manera s’evitarien confusions amb nens que donen una PCR positiva perquè tenen anticossos perquè ja han passat la malaltia.

Un frotis nasal indolor

Aquests cribratges massius a les escoles es fan mitjançant un frotis nasal indolor. És una metodologia menys agressiva perquè el cotonet per agafar la mostra s’ha d’introduir a menys profunditat al nas. És una tècnica amb un petit marge d’error, però assumible en grups d’asimptomàtics. En canvi, als CAP es fa la prova PCR tradicional amb una mostra de fluid nasofaringi i de fluid bucofaringi perquè van dirigides a persones que ja tenen símptomes de la covid-19.

Des d’Educació han ha remarcat que les proves que es fan als centres educatius no són doloroses ni invasives. I defensen fer-les en l’àmbit escolar perquè suposa una comoditat i un confort per als infants, perquè coneixen l’entorn i estan en companyia de la resta d’alumnes del grup bombolla i el tutor, alhora que es rebaixa la pressió sobre els CAP.