El Palau de Congressos de la Fira de Barcelona acull el saló FHG Forum (Food & Hospitality, Turism and Gastronomy Forum), un esdeveniment que aplega les indústries alimentària, turística i gastronòmica. Els tres sectors s’han unit amb l’objectiu superar la crisi de la covid-19, que ha afectat especialment els negocis turístics i de restauració.

El certamen vol ser un punt de trobada per impulsar uns sectors molt tocats per la pandèmia. En plena temporada alta, el Gremi d’Hotels de Bracelona va situar entre el 10 i el 12 % l’ocupació a la ciutat, mentre que la restauració fa mesos que denuncia que el sector està “tocat de mort”.

En aquest context, el cuiner Ferran Adrià ha estat l’encarregat d’obrir el fòrum i ha demanat un pla estratègic per repensar els sectors i rellançar-los mundialment. Adrià, a més, ha reclamat fons a la Unió Europea, que es repartirien entre els sectors de la restauració, el turisme i la gastronomia. Segons les dades que ha donat, es calcula que la crisi de la covid-19 podria obligar a tancar un 30 % dels restaurants aquest 2020.

“Sectors estratègics”

A l’acte d’obertura també hi ha assistit l’alcaldessa, Ada Colau, que ha admès que són moments difícils però s’ha mostrat esperançada que “ens en sortirem”. L’alcaldessa considera que cal repensar el futur “igual que hem repensat Barcelona amb una Mercè descentralitzada”, amb actes repartits pels districtes.

Per Colau, alimentació, turisme i gastronomia són “sectors estratègics” que cal repensar per avançar, ha dit, cap a un model de futur sostenible i equilibrat. Per això, ha animat tots els actors implicats a “teixir aliances”. L’alcaldessa, a més, ha destacat les “oportunitats” que suposarà per a Barcelona ser capital mundial de l’alimentació sostenible el 2021 i també el punt “estratègic” el Biomarket de Mercabarna. S’inaugurarà a l’octubre i serà el primer mercat majorista d’Espanya de productes ecològics.

Com sobreviure dins del sector

En la trobada, que té lloc aquest dilluns i dimarts, hi participen xefs de prestigi, empresaris i experts en innovació per buscar fórmules que ajudin a reactivar l’activitat sota el lema Rethinking the future” (“Repensar el futur”). Es tracta d’un congrés de format híbrid —virtual i presencial— en què es fan conferències, debats i taules rodones. L’objectiu és que qui no pugui assistir a les conferències presencials ho faci a través d’una plataforma virtual.

La primera taula rodona que s’ha fet porta per títol “Claus de l’èxit per superar la crisi”. La integren el mateix Ferran Adrià, al costat Josep Roca (El Celler de Can Roca), Nandu Jubany (Can Jubany), Artur Martínez (Aürt Restaurant) i Pep Palau (soci director de Forum Gatronòmic). A més, part del fòrum se centrarà en xerrades sobre transformació digital i “foodtech”, tenint en compte l’acceleració del model tecnològic dins del sector.

Taula rodona del FHG Forum

Turisme: gestió davant la incertesa

El sector turístic i hoteler és un dels que més han notat els efectes de la crisi sanitària. De fet, la patronal Hostaleria d’Espanya calcula que, a finals d’any, entre 65.000 i 80.000 establiments hotelers hauran hagut de tancar. A Barcelona, els hotelers han reclamat un pla de rescat de 500 milions d’euros per salvar “una situació dramàtica”.

Quan tot apunta que les restriccions per la pandèmia s’allargaran encara mesos, el congrés dedica tot un bloc a aquest sector. En aquest sentit, el debat també se centra en estratègies per gestionar la incertesa i adaptar el negoci a l’era post-covid-19.