Convertir l’escola en un espai on refugiar-se quan pica la calor és l’objectiu de la intervenció que l’Ajuntament han fet en 11 centres educatius de Barcelona. Més ombra, més espai verd i més punts d’aigua que també s’obriran al veïnat el proper estiu en cas que sigui necessari. La iniciativa forma part d’un projecte europeu i del compromís municipal de destinar el 25 % de la inversió de les reformes escolars en la lluita contra l’emergència climàtica.

Un exemple és l’Escola Can Fabra, a Sant Andreu, on els alumnes gaudeixen des d’aquest curs dels espais d’ombra que els ha proporcionat la instal·lació d’una gran pèrgola al pati. No és l’única actuació que s’ha fet a l’exterior. També hi ha més arbres, un jardí mediterrani, més fonts, i s’han fet millores a la façana i en la ventilació del centre. De fet, les actuacions que s’han fet als 11 centres educatius es basen en tres eixos. El verd, amb l’increment de la vegetació i l’arbrat i les zones d’ombra; el blau, amb la incorporació de més punts d’aigua; i el gris, amb adaptacions als edificis per millorar-ne l’aïllament ja sigui amb tendals, cobertes o proteccions a les façanes o ventilació creuada.

Les 11 escoles on s’ha actuat són: Escola Cervantes (Ciutat Vella), Escola els Llorers (Eixample), Escola Ramon Casas (Sants-Montjuïc), Escola Ítaca (les Corts), Escola Poeta Foix (Sarrià – Sant Gervasi), Escola Rius i Taulet (Gràcia), Escola Font d’en Fargas (Horta-Guinardó), Institut Escola Antaviana (Nou Barris), Escola Can Fabra (Sant Andreu), Escola Poblenou (Sant Martí) i Escola Vila Olímpica (Sant Martí).

Actuacions en 56 centres educatius

El consistori vol intensificar en els propers anys aquestes actuacions que ja s’estan fent a les escoles contra l’emergència climàtica. De fet, aquest estiu s’han fet obres de reforma i de millora en 56 centres amb una inversió de 3,7 milions d’euros. Els mateixos alumnes han participat de forma activa en el disseny d’aquestes solucions per als centres.

El projecte Escoles Refugis Climàtics també està pensat com a solució pel veïnat del centre educatiu en episodis d’onada de calor.