La torre Mas Enrich, anomenada també Torre del Moro, no es podrà seguir utilitzant com a magatzem de ferralla. La finca es va precintar el dia 18 després d’una inspecció municipal, que hi va detectar risc imminent d’esfondrament pel mal estat del sostre i les parets. Feia més de 10 anys que un grup de 15 subsaharians guardaven ferralla i objectes personals a l’interior d’aquest edifici històric. Els usuaris de l’espai havien d’entrar aquest dilluns al matí a recollir les seves pertinences acompanyats dels cossos de seguretat. Els Bombers, però, ho han desaconsellat fins que no s’apuntali l’interior de la torre.

Segons explica Malai Baldeh, un dels ferrovellers, “aquí no hi vivia ningú, només hi guardem ferralla i roba que ens donen els veïns per enviar a les nostres famílies”. Durant la darrera setmana aquest col·lectiu s’ha resignat a no poder treballar amb normalitat. Ara demanen que algú els cedeixi un espai per poder seguir fent la seva activitat, que els permet guanyar uns diners per viure.

torre moro interior

Falta de manteniment

Els propietaris de la torre s’han desentès del manteniment de la l’edifici fins a arribar a l’estat ruïnós actual. Els veïns fa anys que demanen que l’Ajuntament l’expropiï per restaurar-la i conservar-la com a patrimoni històric. Es tracta d’un vestigi medieval catalogat per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Local.

Des de l’Associació de Veïns d’Horta, Joan Termes, assegura que “sempre hem estat darrere d’aconseguir que aquest edifici, abans que s’ensorri, quedés en mans de l’Ajuntament i que es rehabilités pel gran valor històric que té“. Fins i tot han arribat a proposar que es converteixi en un espai museístic dedicat a la pagesia de la vall d’Horta. El districte d’Horta-Guinardó ha obert diversos expedients a la propietat per instar-la a mantenir-la, sense obtenir cap resposta.