Els migrants que es van construir la seva barraca al Carmel recorden aquella època en què no tenien res i ho compartien tot. El testimoni en primera persona de la dirigent veïnal Custodia Moreno relata com a Can Baró i al Carmel hi vivien unes 100 famílies distribuïdes en 550 barraques, algunes de les quals van seguir dempeus fins als anys 90. Ho explicava en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.

Lluita contra el ‘barraquisme’

Moreno va dirigir l’associació de veïns de Can Baró, de la qual formava part des del 1968 i va estar a primera línia de les reivindicacions pel dret dels barraquistes a obtenir les instal·lacions bàsiques de clavegueram, llum i aigua i un habitatge digne.

La tajectòria de Custodia Moreno

L’any 1972, quan estava embarassada d’un dels seus dos fills, va liderar les reclamacions per aconseguir contenidors; l’any 74 va aconseguir, amb l’ajuda del veïnat implicat, que el clavegueram arribés a les barraques. També als anys setanta va promoure l’educació sexual i anticonceptiva entre les dones de les barraques d’El Carmel, i encara avui és un referent veïnal i una feminista convençuda.

Des de les associacions de veïns i la vocalia de barri Moreno ha treballat per millorar el paviment, les comunicacions en transport públic i l’accés a Centres d’Atenció Primària i escoles. Entre el 1990 i el 1995 Custodia Moreno va ser consellera independent del Districte d’Horta-Guinardó sota el mandat de l’alcalde socialista Pasqual Maragall. L’any 2016 va guanyar la Medalla d’Honor de Barcelona i va ser la pregonera de la Mercè 2021.