Arran d’una enquesta en àmbit europeu es va posar sobre la taula la possibilitat de prescindir dels (sovint) molestos canvis horaris d’estiu i hivern. La controvèrsia estava servida: com quedarien les coses? Amb quin horari ens quedem?

Horari d’estiu

Probablement el més llaminer per a molta gent. Com a mediterranis que som, ens encanten les tardes llargues i els vespres amb sol. Ara bé, mantenir l’horari d’estiu durant tot l’any implicaria que els dies més curts de l’any el sol sortiria a les 9.18 h del matí, amb gairebé tota l’activitat quotidiana ja en marxa. Per contra, a la tarda més “curta” el sol marxaria a les 18.22 h, una hora més tard que actualment.

Hivern: sortida de sol al desembre: 9.18 h. Posta de sol al desembre: 18.22 h

Estiu: sortida de sol al juny: 6.17 h. Posta de sol al juny: 21.29 h

Dit això, caldria posar sobre la taula que, en l’àmbit espanyol, el cas gallec seria especialment dur, amb matins d’hivern en què el sol no sortiria fins ben passades les 10 del matí, cosa que no semblaria gaire factible.

Horari d’hivern

Es tracta possiblement de l’horari que no voldríem a l’hivern, però no ens importaria a l’estiu (tot i que molta gent voldria allargar la tarda encara més). Aquí, el canvi el notaríem precisament entre març i setembre, amb vespres en què el sol marxaria més d’hora. Els matins de juny, el sol sortiria gairebé a les cinc de la matinada.

Hivern: sortida de sol al desembre: 8.18 h. Posta de sol al desembre: 17.22 h

Estiu: sortida de sol al juny: 5.17 h. Posta de sol al juny: 20.29 h

L’horari del fus que ens toca

I encara hi ha més. Té poc sentit que en un territori travessat pel meridià de Greenwich el fus horari establert sigui el dels països de l’Europa central. Aquest fet, que té l’origen en una decisió de Franco per “funcionar” amb l’horari dels alemanys, és geogràficament una aberració. De fet, des del punt de vista geogràfic hauríem de funcionar amb l’horari del Regne Unit o les Canàries.

Ara bé, això no vol dir necessàriament avançar una hora més el rellotge. Dins de l’horari que ens toca per fus (el GMT de les sigles Greenwich Mean Time) podríem triar entre l’horari d’estiu (calcat del nostre horari d’hivern) o l’horari d’hivern. En aquest darrer cas, evidentment sí que avançaríem una hora més, cosa que tampoc no sembla gaire factible a casa nostra, atès que a les tardes d’hivern el sol marxaria a les 16.22 h.

I què fem, doncs?

D’entre les quatre possibilitats que hem analitzat podem dir que trobem dos extrems clars: el nostre horari d’estiu i l’horari d’hivern del fus horari que ens tocaria geogràficament. En canvi, al mig, hi ha dos horaris que es troben: el nostre horari d’hivern i l’horari d’estiu del fus horari que ens tocaria geogràficament. Potser aquí tenim part de la solució a aquesta problemàtica. Al cap i a la fi, funcionaríem efectivament amb l’horari d’estiu… però del fus horari que ens toca.

Què opinen els experts?

En el debat sobre quin és millor mantenir, si l’horari d’estiu o el d’hivern, hi ha multitud d’opinions. El coordinador de la Unitat del Son de l’Hospital del Mar, Miquel Félez, en una entrevista l’any 2018 es va decantar pel d’hivern, perquè s’acosta més a l’horari solar. “La nostra biologia està lligada a la llum. Ens activem, tenim més ganes de fer coses, estem més optimistes amb la llum solar que quan ho fem al revés, quan hem de treballar moltes hores sense llum o amb poca llum”, assegura.

Al programa ‘El matí de Barcelona’ vam parlar també l’any 2018 amb Trinitat Cambras, membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària, que es va decantar per l’horari d’hivern. A més, especifica que, des del punt de vista sanitari, és important es mantingui el mateix horari al llarg de l’any i s’aboleixi del tot el canvi d’hora.