La Guàrdia Urbana adverteix a un cotxe en un carril bici.

Catalunya ha començat a treballar en el mètode per fer la devolució de les multes pagades que es van interposar durant el primer estat d’alarma. Es van pagar 23.000 multes, una xifra que suposa uns quatre milions d’euros. Aquestes sancions han quedat en paper mullat després de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el confinament domiciliari i que ara obliga les administracions a abonar els diners de les multes als ciutadans que ja les havien pagat.

Des de Madrid, el Ministeri de Política Territorial ha detallat que demanaran el número de compte a la població però en el cas de Catalunya serà la Generalitat qui s’encarregarà de tramitar el retorn d’aquestes multes. Fonts del Departament d’Interior han detallat que en els propers dies es decidirà la manera “tècnica” de fer-ho i, posteriorment, s’anunciarà el procediment. També han explicat que el govern català vol actuar de manera “proactiva” per evitar que aquells que desconeguin la situació i no demanin l’import de la sanció es quedin sense el retorn dels diners.

Segons el govern, a Catalunya, els Mossos d’Esquadra i les policies locals van posar 146.000 denúncies a ciutadans per saltar-se el confinament domiciliari. D’aquests procediments, més de 63.626 van acabar en multes, d’aproximadament entre 300 i 600 euros, de les quals se n’han cobrat 23.000. En el cas de les sancions interposades per la Guàrdia Urbana, serà l’Ajuntament de Barcelona l’encarregat de tramitar-ne el retorn dels imports.