Al llarg de l’edat mitjana, Barcelona va guanyar protagonisme i importància fins a convertir-se en la seu de les principals institucions de poder de Catalunya. A partir del segle XIII, la ciutat va créixer i es va expandir dins i fora de les seves muralles gràcies una intensa activitat comercial i militar. Aquells segles de consolidació i d’esplendor han deixat un ric llegat d’edificis romànics i gòtics, i un munt de petites i grans històries que ajuden a entendre la complexitat del període medieval.

Va passar aquí” proposa una ruta amb diferents trams per la Barcelona medieval amb mapa interactiu i vídeos.

Ruta Barcelona Medieval

 

Tram 1. Santa Maria del Mar – Aqüeducte romà

La ruta comença a Santa Maria del Mar, testimoni d’un dels terratrèmols que van afectar Barcelona a l’Edat Mitjana. Ben a la vora hi ha la casa dels Colom, que podria haver estat la de Cristòfol Colom. A escassos 300 metres hi ha la capella d’en Marcús, l’antiga confraria de carters i un dels edificis més antics de la ciutat. D’aquí, en 5 minuts, s’arriba a la plaça del Rei, on es van celebrar les Corts de Jaume I. A la mateixa plaça, al Palau Reial, s’hi va instal·lar el Tribunal de la Inquisició, el tribunal més temut. I també en aquest lloc, hi vivia el botxí de la ciutat, l’encarregat de tallar el cap als nobles condemnats. A només un minut, a la paret de la catedral, hi ha els senyals que els barcelonins van deixar al llarg dels segles esmolant els ganivets. Allà mateix, s’explica la història de la Barcelona escatològica de l’edat mitjana. Ja dins la catedral, la ruta mena al lloc on es va fundar l’orde de la Mercè. A 2 minuts, a la plaça del Vuit de Març, hi ha les restes de l’aqüeducte romà, un lloc ideal per descobrir la relació de l’aigua i la ciutat.

Tram 2. Palau de la Generalitat – Plaça Reial

De l’aqüeducte, la ruta se’n va al Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, per descobrir les Cases dels Canonges, els diferents estils de les façanes i les històries d’esclaus que expliquen. El següent objectiu és l’antic call jueu, situat a pocs metres. Allà hi ha unes grans sitges medievals, la sinagoga major i la casa habitada més antiga de la ciutat. I a pocs metres, la casa que va habitar el cavaller pederasta, un tètric personatge. A escassos 4 minuts, a la plaça Just i Pastor, hi ha la fossa que posa al descobert els estralls de la pesta negra a Barcelona. I a 200 metres, l’església de la Victòria, el lloc on hi va haver la primera col·lecció d’animals exòtics. D’aquí, cal anar a la plaça Reial per conèixer com era l’ofici de la prostitució en època medieval.

Tram 3. Drassanes Reials – Sant Pau del Camp

En aquest punt, la ruta porta a diferents indrets situats fora de l’antiga muralla medieval: a baix de tot de les Rambles, hi ha les Drassanes Reials; i al carrer de Sant Pau, a prop del Paral·lel, hi ha Sant Pau del Camp, l’església més antiga de la ciutat. La ruta es podria acabar aquí, però si les forces no han abandonat al viatger, val la pena acostar-se a dos monestirs que han donat nom als seus barris: el monestir de Pedralbes i el monestir de la Vall d’Hebron.

Tram 4. Monestir de Pedralbes – Sant Genís dels Agudells

Per anar al monestir de Pedralbes, cal agafar la L3 des de Paral·lel a Les Corts. Després, el bus V5 des del mercat de Les Corts fins a Av. Pearson-Av. Pedralbes. Del monestir de Pedralbes, i abans d’anar a la Vall d’Hebron, la ruta duu a Sant Genís dels Agudells, on hi ha una església anterior a l’any 1.000. S’hi va amb el bus H12 i caminant un tros. I si no es vol caminar, agafant el bus 19 (de Passeig Vall d’Hebron-Patronat Ribes fins a Natzaret-Av. Jordà). A 600 metres en línia recta, però a 3’4 quilòmetres anant per la carretera de la Rabassada, hi ha les restes del monestir de la Vall d’Hebron. Però no s’hi pot arribar en transport públic, així que mirant el vídeo El monestir que dóna nom a la Vall d’Hebron, es donarà per acabada la ruta medieval.

Tots els punts de la Ruta Barcelona Medieval (per segles):