És un edifici protegit del segle XVI. S’ha convertit, però, en un magatzem de ferralla en ruïnes. És el que queda de l’antic Mas Enrich, la torre de guaita d’una finca que acollia els soldats que es dirigien al castell de Valldaura. Formava part d’una petita ciutadella, com demostra el nom del carrer del costat. Els veïns adverteixen de l’estat d’abandó. JOSÉ SAGNIER, veí “Yo vivo aquí en frente, por lo tanto suplico una plaza que puede ser una zona jardín dónde lógicamente con ciertas plantas se pueda estar correctamente.” Reclamen que es recuperin els terrenys i l’edifici, que són d’un particular. Coneguda popularment com a torre del Moro per la figura d’un home amb turbant que hi ha la finestra, l’associació de veïns del barri proposa que s’hi ubiqui un espai en record de les bugaderes d’Horta. SEBASTIÀ GÒMEZ, AV d’Horta “Fer-hi un edifici annex, aprofitar aquest edifici que és important patrimonialment però que es faria petit per poder-hi fer un museu.” El districte d’Horta-Guinardó ha manifestat l’interès a preservar els edificis històrics com aquest durant el mandat actual. MERCEDES VIDAL, regidora d’Horta-Guinardó “Tenim moltes demandes que afecten elements patrimonials i aquesta és una de les prioritats de l’acció de govern, preservar els elements de patrimoni històric.” “El consistori s’ha posat en contacte amb el propietari per instar-lo a que conservi el patrimoni en bon estat. Si farà alguna acció més o no, dependrà de si la preservació de la torre del Moro entra al Pla d’actuació del districte. Us ho ha explicat, des del barri d’Horta, Àlex Jassé.

Es tracta de l’antiga torre de vigilància d’una finca del segle XVI que acollia els soldats que es dirigien al castell de Valldaura des de Barcelona. Anys més tard, va esdevenir una fàbrica de pells i també un taller on s’imprimia la revista comunista ‘Mundo obrero’.

La torre del Moro està legalment protegida com a bé cultural, amb elements d’interès com l’arc adovellat de la porta d’entrada o les figures gòtiques de les finestres. Actualment, però, s’ha convertit en un magatzem de ferralla i els que hi viuen a prop adverteixen que tant l’edifici com els entorns cada cop estan en pitjor estat. L’espai és de propietat privada, però, en vistes de la situació, l’associació de veïns demana que es recuperi, s’hi construeixi un annex i s’utilitzi com a museu de la història del barri.

Han fet arribar aquesta proposta a l’Ajuntament per la sensibilitat que ha mostrat el govern actual del Districte d’Horta-Guinardó envers la protecció del patrimoni històric. El consistori vol assegurar la conservació de la torre del Moro i ha contactat amb el propietari perquè hi faci el manteniment. Però també està en espera de si la recuperació de l’edifici s’inclou al Programa d’Actuació del Districte (PAD) per tirar-la endavant durant els propers quatre anys.