L’Hospital Clínic de Barcelona ha aplicat amb èxit una nova tècnica pionera a Europa per extirpar tumors malignes al ronyó. Es tracta de fer una nefrectomia parcial (i no total com es fa habitualment), durant la qual només s’extirpa el tumor cancerós o el teixit malalt i s’intenta evitar l’extirpació del teixit sa. Això pot ajudar que el pacient no hagi de fer diàlisi. La tècnica ja s’ha aplicat en pacients que tenien tumors de fins a 7 centímetres i permet desenvolupar l’operació de forma laparoscòpica en lloc de fer-la amb la cirurgia oberta tradicional. Aquesta tècnica, permet una recuperació molt més ràpida. El pacient sagna menys, té menys dolor postoperatori i pot rebre l’alta en tres o quatre dies.

Cada any, l’Hospital Clínic practica unes 100 operacions de càncer de ronyó i des de 2005 n’ha fet més de 1.300. L’esperança de vida és del 95 % després de la intervenció.

Trobada d’experts internacionals

La presentació de la tècnica s’ha fet en el marc de l‘Uroforum, que se celebra entre aquest dijous, 13 de desembre, i divendres dia 14 a la Facultat de Medicina i Ciències Mèdiques. La trobada reuneix prop de 300 professionals i els 10 millors uròlegs de tot el món. En aquesta quarta edició el congrés es faran cinc operacions en directe per als assistents.