Donar veu a aquells barcelonins que, per una raó o altra, no tenen els mateixos drets i oportunitats que la resta de ciutadans. És un dels objectius que betevé s’ha marcat amb el projecte Des-iguals, el segon de cinc especials web que aquesta casa engegarà al llarg de la temporada. En aquest cas, aprofundim en les desigualtats socials a Barcelona a través de 12 testimonis que ens expliquen les seves històries. Per exemple, com combaten la pobresa energètica o les dificultats que tenen per trobar una feina.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Des-iguals: un retrat de les desigualtats a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/desigualtats/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Una dotzena d’històries per a 12 fites

El projecte parteix de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, un espai de participació i acció en què s’han involucrat institucions i organitzacions. Més de 700 entitats van marcar les fites per reduir les desigualtats a la ciutat entre el 2017 i el 2027. I aquestes fites són 12; per tant, us oferim una història per a cada fita. Totes estan detallades al web de Des-iguals i un exemple en són disminuir en un 60 % les persones que no poden mantenir la llar a una temperatura adequada o revertir el creixement de les desigualtats de renda entre barris.

Rere cada fita, doncs, s’amaga una realitat complexa que alguns viuen en primera persona. És el cas del Marc, un jove amb paràlisi cerebral que ha superat tota barrera en el camí i que es dedica, mitjançant l’humor intel·ligent, a fer pedagogia de la seva situació. També de l’Arancha, a qui li han apujat el lloguer i, amb un sou de mileurista, no el pot assumir. Ella i el seu fill de tres anys afronten la quarta ordre de desnonament. El projecte inclou més noms que ens ensenyen la cara d’un escenari, sovint, cru.

Dades i experts, el complement analític

A l’especial, també s’hi poden escoltar experts que ens aporten una mirada analítica i que treballen dia a dia per combatre les desigualtats. Tot plegat acompanyat, a més, de diversos mapes interactius i taules que retraten la desigualtat a Barcelona amb dades. Es pot consultar la densitat d’habitatges per barri, el consum energètic, l’índex d’èxit escolar o els anys que vivim, entre d’altres. Des-iguals se suma, en definitiva, al tren d’especials que betevé va engegar a l’octubre amb Xoc climàtic.