El jutge que investiga les càrregues policials durant el referèndum de l’1 d’octubre ha citat com a investigats cinc agents més de la Policia Nacional. En concret, les actuacions que investiga el jutge se centren a tres centres diferents: el CEIP Àgora (a Nou Barris), les Escoles Pies de Sant Antoni (a l’Eixample) i a l’Escola Infant Jesús (a Gràcia).

Segons la interlocutòria, el jutge investiga delictes de lesions perquè a les escoles Àgora i Pies de Sant Antoni considera que els agents “van utilitzar certament una violència desproporcionada”, mentre que a l’Infant Jesús “l’actuació policial no estava emparada” per la interlocutòria del TSJC (que demanava a la policia impedir el referèndum). De fet, el jutge ja havia dit que les actuacions en escoles concertades no tenien empara legal.

Ja són nou els agents investigats per l’1-O

Amb les noves investigacions, el jutge de l’1-O ja ha citat com a investigat un total de nou membres de la Policia Nacional, entre agents i alts comandaments. Des de l’Ajuntament, que actua com a acusació popular, el tinent d’alcalde Jaume Asens ha celebrat les cinc noves investigacions, però ha reclamat al govern de Pedro Sánchez més implicació en el cas perquè “tenim identificats 10 agents però per les imatges n’haurien de ser un centenar”.

Asens ha recordat que “els agents no van actuar per iniciativa pròpia de forma descoordinada”, i per això ha instat l’executiu espanyol -i, concretament, el Ministeri d’Interior- a mantenir “una col·laboració més activa” per tal d’esclarir “quina era la cadena de comandament”.