Per la Sara avui no és el primer dia d’escola però sí que estrena curs a Barcelona per primer cop. Va arribar procedent d’El Salvador amb la seva família ara fa nou mesos i el centre educatiu ha estat clau perquè la nena pugui començar a fer arrels a la ciutat.

Els seus pares eren perseguits polítics a El Salvador: “La vida no val res allà i si volen et poden fer mal a tu i a la teva família”, explica en Marlon, el pare de família, que prefereix utilitzar noms falsos per a ell i la seva filla. La violència de les bandes organitzades els va fer fugir d’El Salvador, un dels països del món amb una taxa de criminalitat més elevada.

A Barcelona viuen en un dels equipaments previstos per acollir refugiats que gestiona la Creu Roja. L’adaptació de la Sara no ha estat fàcil perquè, relata en Marlon, la nena encara enyora el seu país, però l’escola ha ajudat en el procés. “Li agrada aprendre català i fins i tot ella diu que ja el parla. Al menys, ja l’entén”, explica el pare.

“La nena vol veure els professors i té ganes de jugar amb els amics. Està contenta i això ens ajuda a nosaltres a somriure. Si ella està feliç, nosaltres som feliços”, conclou.