El jutge que investiga les càrregues policials de l’1-O ha citat a declarar com a investigat el cap policial que va comandar l’actuació a l’Escola FEDAC d’Horta. Segons el magistrat, la policia no podia entrar a les escoles privades o concertades, com és el cas d’aquest centre.

En la interlocutòria, el titular del Jutjat d’Instrucció número 7 afirma que les ordres del Tribunal de Justícia de Catalunya eren d’impedir la votació en escoles i locals de titularitat pública i, per tant, l’actuació a l’Escola FEDAC no estava emparada pel manament judicial. Per això, creu que cal “preguntar-se quin va ser el motiu pel qual es va actuar, es va empènyer i sacsejar les persones que hi havia”. El magistrat també recull que, segons l’informe policial, no es va intervenir a l’interior del centre educatiu, sinó a la via pública.

Segons el text, en la causa s’han aportat diversos vídeos amb una durada de prop de nou minuts i vuit fotografies. Als documents audiovisuals, relata, es pot veure una “multitud de persones” que impedeixen l’actuació policial i com els agents “van empenyent i arrossegant una per una aquestes persones”. A més, explica que en alguns moments hi ha “fortes empentes” i que es treuen algunes persones a pes, que es donen cops contra parets o vehicles. En aquest sentit, concreta que “algunes d’aquestes persones són d’edat avançada”.

L’investigat és un “alt comandament”, segons l’Ajuntament

L’Ajuntament, que actua com a acusació en la causa, ha remarcat que la resolució té “dues particularitats”. A més del fet que es qüestiona l’empara del TSJC per actuar, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que l’agent investigat és un “alt comandament” policial. Segons Asens, el policia haurà d’explicar l’actuació dels seus agents i respondre també “si obeïa ordres o va actuar a iniciativa pròpia i, si n’obeïa, de qui eren les odres i en què consistien”. En aquest sentit, no ha descartat que el coordinador dels cossos policials per l’1-O designat pel Ministeri de l’Interior, Diego Pérez de los Cobos, hagi de comparèixer en la causa.

Asens també ha volgut enviar un missatge al president espanyol, Pedro Sánchez. L’ha acusat de falta de col·laboració en la investigació i li ha demanat que doni ordres a la fiscalia “perquè actuï d’acord amb l’estat de dret”. El tinent d’alcalde s’ha mostrat sorprès pel “contrast” de l’actuació fiscal quan s’identifiquen persones que treuen llaços grocs o en el cas de les càrregues policials de l’1-O. Per Asens, “posa en evidència el biaix polític amb què actua la fiscalia”.

Segons dades de l’Ajuntament, actualment hi ha al jutjat 27 causes obertes per l’1-O i el consistori hi ha assistit a totes. D’aquestes, tres van tenir lloc en escoles de titularitat privada. En aquests casos, considera que “els fets poden tenir una major gravetat precisament perquè no tenen ni la prèvia cobertura que legitimaria l’actuació d’inici”.