Els veïns dels voltants del Parc de la Ciutadella avisen que van a més els furts i els petits robatoris dins el recinte. Assenyalen la zona de gespa i la plaça de la cascada com els punts més habituals on els furtadors aprofiten per sostreure algun objecte. “Utilitzen la mateixa estratègia que la platja: la gent està despistada i els roben”, explica la Maria Àngels Roldán, que sovint hi passeja.

L’objectiu principal dels furtadors, segons els veïns, són els turistes, sobretot els que descansen sobre la gespa. “Un es queda per davant o els diuen alguna cosa per entretenir-los i per darrere se li emporten les coses”, diu l’Amparo Pina que cada tarda hi passeja el gos juntament amb l’Assumpció Mojal.

Elles dues coneixen molt bé els furtadors i, per això, els intenten delatar, tot i tenir-los por. “Hi ha vegades que si et veuen et falten el respecte, t’insulten. Jo després els veig pel barri i ni t’hi atreveixes perquè jo vaig sola amb la gosseta”, diu l’Assumpció. Denuncien que se senten insegures dins el parc i fins i tot diuen que és una situació generalitzada a tot Ciutat Vella. Segons fonts municipals, la Guàrdia Urbana ha augmentat en un 15% les detencions per furts respecte de l’any passat a tota la ciutat.

Les guinguetes recullen els objectes perduts

La prova clara que es cometen furts i robatoris dins el Parc de la Ciutadella la tenen els cambrers de les guinguetes. Coneixen a la perfecció els lladres que deambulen pel recinte i cada dia hi va gent a preguntar-los on poden denunciar els robatoris. A més, també recullen totes les bosses de mà i motxilles que la gent troba buits. Normalment només hi ha documentació i la major part de les vegades ho donen a la Guàrdia Urbana.

Veïns i comerciants viuen aquest fenomen amb resignació. Reconeixen que el problema no és nou, però diuen que darrerament s’ha accentuat i que hi ha impunitat. Per això, demanen que hi hagi més policies que patrullin.