La manifestació que l’ANC i Òmnium Cultural han convocat aquest dissabte a Madrid ha mobilitzat més de 500 autocars a tot Catalunya i una quinzena de trens, alguns dels quals ja van començar a sortir divendres. Sota el lema “L’autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir”, la concentració arrencarà a les 18 h de l’estació d’Atocha i es desplaçarà fins a la plaça de Cibeles. Allà es celebrarà un acte polític amb representants del teixit social, cívic i polític d’Espanya.

Segons ha informat Adif, s’han incrementat, en un 25 %, les localitats d’AVE que han sortit durant el matí de dissabte des de l’estació de Sants fins a Madrid. En el cas dels autobusos, l’organització ha assegurat que, a banda dels 400 de Catalunya —a Barcelona n’han sortit de l’avinguda de la Reina Maria Cristina— també s’han programat desenes d’autocars a la resta de la península.

Els organitzadors preveuen una manifestació multitudinària i que sigui “plural i diversa”. Està previst que hi assisteixin el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) també ha informat de l’assistència de més de 150 alcaldes.

Una mobilització pacífica

Pel que fa els manifestants esperen que la concentració sigui festiva i pacífica com, segons han afirmat “han estat totes les concentracions independentistes, fins ara”. La majoria dels assistents han comentat que, “aquest no és el primer desplaçament per reivindicar els seus drets i reclamar la democràcia”, molts d’ells segueixen totes les convocatòries arreu de Catalunya  i fins i tot van contribuir a “omplir Brussel·les” el mes de desembre del 2017.

Pressió als partits independentistes de cara al 28-A

Des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han fet una crida als partits independentistes que participin a les eleccions del 28-A perquè tracin una estratègia cap a la independència. En aquest sentit, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat “no votar a qui no respecti el dret a l’autodeterminació”. De la seva banda, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha demanat a les formacions catalanes que vagin als comicis amb “les màximes aspiracions”.