Nova ronda aquest divendres al matí als jutjats de policies nacionals investigats per l’1 d’octubre. Concretament han declarat tres agents que van actuar a les escoles Pau Claris, Mediterrània i Dolors Monserdà i un altre ha estat citat com a testimoni pels fets que es van produir a l’Escola Ramon Llull. Segons ha explicat Núria Garrido, advocada de l’associació de Juristes pels Drets Humans, tots ells han defensat les actuacions i han parlat de “masses i tumults” de ciutadans que els impedien fer la seva feina. Garrido ha posat en relleu que els agents s’han expressat amb els mateixos termes que ho van fer els  comandaments de la policia espanyola al Suprem i creu que és una estratègia clara que estan seguint les defenses.

Un subinspector justifica les puntades de peu als ciutadans

Un dels agents que s’investiga està acusat de colpejar al cap amb la defensa dos ciutadans a l’Escola Dolors Monserdà. Segons fonts judicials, en la declaració d’aquest divendres, ha dit que els van donar l’ordre de desallotjar el col·legi i que va colpejar-los en defensa pròpia. En la mateixa línia, s’ha pronunciat un subinspector acusat de donar puntades de peu als ciutadans en el pati de l’Institut Pau Claris, on també va ser ferida Marta Torrecillas. Segons les mateixes fonts, ha dit que els colpejava a les sabates per evitar que li donessin cops al casc.

Declara un dels escuders de l’Escola Ramon Llull

A més dels tres agents investigats, també ha declarat com a testimoni un dels escuders dels escopeters que van actuar a l’Escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre la visió d’un ull. Segons les advocades de l’acusació, ha afirmat que els ciutadans li tiraven llambordes i que va “témer per la seva vida”. Anaïs Franquesa, advocada de l’associació Irídia, ha explicat que l’agent ha dit que no va veure en cap moment que cap dels escopeters disparés. Franquesa ha recordat que cap dels policies citats per aquests fets recorden el moment i ha afegit que “o algú té molt mara memòria, o s’estan ocultant els fets”.

En total, el jutge ha citat a declarar 37 agents de la policia nacional pels fets de l’1-O. Encara queden tres agents que previsiblement declararan en els propers dies.