La plaça de la Universitat ha estat el punt de partida de la manifestació de la vaga pel clima, convocada pel moviment estudiantil Fridays for Future i que ha reunit prop de 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Aquesta protesta és l’eix central de la vaga convocada aquest divendres sota el lema “Emergència climàtica”. Els manifestants han recorregut els carrers del centre de la ciutat cap a la plaça de Sant Jaume, on s’hi han fet diversos parlaments.

Segons dades del Consorci d’educació, un 13,96 % dels alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillerat i graus mitjans i superiors han secundat la vaga. De moment, encara no hi ha dades del seguiment a les universitats.

Algunes de les consignes més cridades han estat per reivindicar l’actuació immediata per aturar el canvi climàtic i frenar la contaminació. Els joves han reclamat “poder tenir futur”, un futur que, amb els nivells actuals de contaminants, veuen “impossible”.

Crida internacional

Es tracta d’una crida d’àmbit internacional que s’inspira en l’exemple de la jove sueca de 16 anys Greta Thunberg, que des de fa mesos cada divendres deixa les classes per concentrar-se davant el Parlament de Suècia. De fet, fa unes setmanes més de 200 persones ja es van concentrar a la plaça de Sant Jaume per demanar als estudiants que se sumin a la vaga.

D’entre les organitzacions que han donat suport a l’aturada, hi ha el Sindicat d’Estudiants o Ecologistes en Acció, que han denunciat que “la lluita contra la destrucció del planeta s’ha convertit en una qüestió de supervivència vital“. Els convocants han cridat a la protesta permanent cada divendres davant la plaça de Sant Jaume.

Cassolades a les escoles

El moviment Fridays for Future no s’ha quedat tan sols en l’àmbit universitari. La protesta també ha tingut ressò a les escoles, com en les de la xarxa EcoFEP, que ha organitzat cassolades per fer sentir la seva veu. Aquestes cassolades, que han servit per donar als més petits la oportunitat de manifestar-se, s’han fet a les portes de les escoles que han triat participar-hi. Després de la picada d’olles i cassoles han llegit un manifest comú en què exigeixen als polítics que parlen amb científics i emprenguin polítiques ambientals que mitiguin el canvi climàtic com un assumpte prioritari.