Ja fa més de 20 anys que la plaça dels Àngels, més coneguda popularment entre els “skaters” com la del MACBA, és el principal lloc a Barcelona on es reuneixen patinadors d’arreu del món. Fins a la ciutat venen a patinar aficionats del Japó o Corea, amb l’esperança també de trobar alguna estrella mundial, que de tant en tant s’hi deixa caure. Ara, l’anunci de possibles canvis a la plaça ha posat en alerta aquest col·lectiu.

Per a molts, ha suposat, de fet, un veritable trasbals. El Patrick ha vingut des de Berlín i, per ell, aquesta plaça és un referent per al món de l'”skate”: “Vaig créixer mirant vídeos del que s’hi feia aquí, i sempre aspirava a provar la meva perícia”. El Johann Mogollón, arribat de Colòmbia, assegura que aquest lloc “ens ha obert les portes a tots els ‘skaters’, és un lloc històric“. En Mike, patinador francès, insisteix en la sort que té Barcelona de disposar d’un indret com la plaça dels Àngels, “únic i irrepetible”, també per trobar-se al cor de la ciutat. “Quedar-nos sense aquest espai, seria perdre una joia que no té ni Las Vegas. Digues-me on més hi ha un lloc com aquest, que hi aniré”.

Protagonista d’un videojoc

La plaça dels Àngels ha estat immortalitzada en el videojoc Skater XL, d’Easy Days Studio, la qual cosa demostra que és referent global per a la comunitat de patinadors, que l’han acabat digitalitzant fins a l’últim detall, amb missions que animen els jugadors a netejar la plaça de llaunes o, fins i tot, ajudar els veïns i botiguers.

Estudis internacionals

Per adonar-se de la transcendència internacional que té la plaça del MACBA, hem trobat un article que recull la Universitat Nacional del Nord-est, a l’Argentina, i que utilitza com a exemple l’anàlisi en profunditat del fenomen de la plaça del MACBA, publicat al Quadern Urbà de l’UNNE a càrrec d’Adriana Sansão Fontes. Entre altres coses, conclou que l’apropiació de la plaça que fan els patinadors ha estat “positiva” i ha acabat “dinamitzant el barri”.