Diverses entitats i associacions de veïns dels entorns de la plaça dels Àngels han reaccionat a la futura reforma de l’espai que aquest dilluns va presentar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que inclou l’ampliació del MACBA. Hi ha diversitat d’opinions respecte al projecte. La Xarxa Veïnal del Raval, que engloba una vintena d’entitats, és molt crítica i ja ha advertit que hi haurà mobilitzacions. “Treballarem per aturar l’ampliació del museu”, afirma Santi Aranya, de la plataforma No a l’Ampliació del MACBA. “Es perdran 1.000 m² d’espai públic. Demanem als veïns que s’adhereixen a l’associació per frenar-ho”, afegeix Aranya.

De fet, des d’aquesta plataforma no entenen per què el govern ha presentat aquesta reforma de la plaça dels Àngels mentre encara no s’han resolt les al·legacions que els veïns van presentar al projecte: “No s’entén quan no s’ha aprovat en el ple, ni tampoc s’han resolt les al·legacions que hi vam presentar i hi ha un contenciós administratiu obert”. Aquest mateix dimarts, la plataforma ha emès un comunicat en què es detalla per què no es vol l’ampliació del MACBA i s’acusa l’alcalde de “cedir a la pressió dels ‘lobbies’ i la burgesia en tots els macroprojectes de la ciutat en detriment als interessos del veïnat”.

“La plaça ha de ser per als veïns i la proposta no ho reflecteix”

Des de l’Eix Comercial del Raval també han mostrat el rebuig a la proposta municipal. Jordi Bordas, gerent de l’Eix Comercial del Raval, assegura que la plaça dels Àngels “ha de ser per als veïns i el disseny de la reforma no ho reflecteix així”. S’ha mostrat crític també amb la introducció de zona verda a la plaça perquè “aquests experiments al Raval no han funcionat mai. Acabarà amb botellots”.

Protecció dels patinadors

Alhora, ha demanat que el projecte final tingui en compte els patinadors, que van arribar a la plaça fa 20 anys, i que van “ajudar a netejar la zona” i a dinamitzar el comerç del voltant. Tampoc els agrada l’espai de la porxada que inclou el projecte: “Acabarà sent un punt on s’orinarà i es faran botellots”. Bordas ha afirmat que han demanat una reunió amb l’Ajuntament per trobar solucions i “no perdre espai públic” amb la reforma. Malgrat les crítiques, Bordas admet que tant la dels Àngels com totes les places del Raval necessiten una intervenció.

Barcelona Oberta, satisfeta amb el projecte de reforma

Barcelona Oberta s’ha mostrat partidària de la reforma perquè l’espai “necessitava un canvi” i ha qualificat el projecte d’“ambiciós i positiu”. Segons la directora de l’entitat, Núria Paricio, el projecte de reforma ha aconseguit conjugar l’ampliació del MACBA, situar el CAP Raval Nord al mig de la plaça i pacificar l’espai. Considera que els patinadors han activat el comerç a la zona, però alhora diu que han provocat perills i soroll, i ara cal restar-los espai.