El percentatge de fumadors a les presons catalanes triplica el percentatge de la població general. Així, si entre la població fumen un 25 % de les persones, als centres penitenciaris masculins el percentatge s’eleva al 75 %. En el cas de les presons de dones, el tabaquisme afecta la meitat de les internes. La Generalitat s’ha proposat corregir aquest decalatge i iniciarà un pla antitabac a les presons catalanes a través dels departaments de Salut i Justícia, que ja s’ha començat a provar en fase pilot al Centre Penitenciari Quatre Camins.

El tabac a les presons

Per què és tan alta la xifra de fumadors a les presons respecte de la societat? Es tracta d’un hàbit molt arrelat en la cultura penitenciària. Els interns passen moltes hores sols, tancats a les cel·les, fet que els genera ansietat. Molts dels interns ho canalitzen encenent cigarretes. Dins de les presons el tabac es converteix en moneda de canvi. Moltes converses giren al voltant del tabac i també ajuda a resoldre conflictes de manera amistosa entre els presos.

Des del 2005, amb la llei antitabac, el Departament de Justícia ja va prohibir fumar als menjadors, sales de dia, espais d’activitat en comú, escoles, tallers laborals i zones esportives de les presons. Els fumadors privats de llibertat poden encendre una cigarreta en alguns espais comuns com ara les cel·les i els patis. El nou pla permetrà que els interns escullin si volen estar en una cel·la per a fumadors o bé en una lliure de fum. D’aquesta manera s’abordaria un dels objectius del pla, que és protegir les persones no fumadores.

Programa antitabac transversal

En el procés de deshabituació tabàquica hi intervindran equips de manera multidisciplinària. D’una banda, els equips d’assistència primària de les presons oferiran consultes i xerrades informatives. Hi haurà plans personalitzats, possibilitat d’assistir a tallers grupals i, fins i tot, l’opció de fer teràpies fora del centre amb supervisió del servei d’infermeria. De l’altra, també s’hi afegiran esforços els mestres i monitors de les presons, que promouran hàbits saludables per sensibilitzar la població reclusa.

A més, els treballadors dels centres penitenciaris també podran adherir-se al programa si volen deixar de fumar. El pla s’implementarà de manera progressiva. D’entrada, es posarà en marxa el 31 de maig, una data que no és casual: és el Dia Mundial sense Tabac.