Set associacions de veïns del barri de muntanya de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes s’han unit per fer una instància a l’Ajuntament perquè catalogui urgentment l’antic l’Hotel Buenos Aires. Asseguren que l’edifici modernista està en perill perquè els nous propietaris, la societat immobiliària London Private Company SL, han demanat una llicència a l’Ajuntament per enderrocar-lo i una altra per convertir-lo en un hotel de 150 llits. El consistori diu que està fent el possible per fer efectiva la catalogació.

Dos mesos ocupat

Fa dos mesos que una vintena de persones ocupen l’espai, que han rebatejat com a Casa Buenos Aires. Expliquen que hi han anat a viure per evitar que es converteixi en un hotel de luxe i perquè es mantingui com a patrimoni històric de Vallvidrera. Per la seva banda, la propietat ha interposat una denúncia contra aquesta ocupació.

El col·lectiu explica que han obert la casa al veïnat i, un cop al mes, fan una assemblea perquè tothom pugui opinar sobre l’ús futur de l’edifici. Volen que es converteixi en habitatge comunitari, projecte que van proposar alguns veïns i la cooperativa Sostre Cívic fa dos anys, quan van voler comprar l’immoble a la Congregació de la Missió —propietària de l’edifici en aquell moment—, que va rebutjar la proposta de vendre’l per més de dos milions d’euros. Més tard, el van vendre al fons immobiliari London Private Company SL per tres milions d’euros.

Un edifici modernista en perill

Aquest edifici del 1886, va ser un dels hotels més importants de la Vallvidrera modernista i el seu menjador disposa de vitralls, làmpades de ferro forjat i paviment hidràulic. Fa anys que el veïnat demana que el cataloguin. Situat a una finca de 4.370 m2, l’immoble consta de soterrani i tres plantes i jardí. Des que es va construir ha estat seu d’un col·legi major, un centre d’exercicis espirituals i, fins fa set anys, la residència d’avis Llar Betània. Des de llavors, la Congregació dels Pares Paüls l’ha utilitzat esporàdicament. Actualment, l’edifici presenta signes de falta de manteniment.

Antic projecte d’hotel de luxe

Fa cinc anys un inversor àrab, que no n’era propietari, va encarregar un projecte per convertir-lo en un hotel de luxe, però que no en preveia l’enderroc. Segons explica Arquitactúa, el projecte va quedar estancat i va ser desestimat, tot i que encara en queden les fotografies al seu web.