Des del 1989 l’Organització Mundia de la Salut (OMS) promou que el 31 de maig sigui el Dia Mundial sense Tabac i tots els fumadors estiguin 24 hores sense fumar.  La idea és que el milió i mig de persones que consumeixen tabac a Catalunya, un 25,3 % de la població, deixin de fer-ho almenys durant un dia.

L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) organitza aquest dijous diverses accions: s’ha situat des de les 10 h fins a les 13 h a la travessera de les Corts, 268, per realitzar cooxiometries. Tothom que ho vulgui, es pot apropar per conèixer la quantitat de monòxid de carboni (CO) en l’aire espirat que té. Aquesta quantitat està relacionada amb l’hàbit de fumar, hi ha una relació directa entre el nombre de cigarrets consumits i els nivells de CO en l’aire espirat.

Els centres del Consorci Sanitari Integral (CSI) també s’han sumat a aquesta iniciativa per conscienciar la població dels efectes negatius que té el tabac a les seves vides i en alguns dels seus centres es fan diferents activitats.  Aquests actes s’engoben dins de la campanya del CSI “Deixar de fumar té premi”.  Les accions són taules informatives als vestíbuls dels centres o proves de cooximetria. La finalitat és apropar-se als fumadors des d’un punt de vista positiu i presentar els beneficis sanitaris i econòmics que té deixar de fumar. Podem trobar aquesta sèrie d’activitats  a centres com l’Hospital Dos de Maig a Barcelona, i en altres centres de l’àrea metropolitana.

“The last casting”, la campanya més impactant de l’AECC 

Una altra acció de conscienciació que duu a terme l’AECC es tracta de “The last casting”.  Han comprovat que els fumadors no se senten identificats amb les dades mortals que suposa el tabac ni tampoc amb les imatges dels paquets de tabac. Per això, l’AECC ha llançat una campanya per mostrar la realitat dels efectes d’un producte que mata.

El vídeo de la campanya mostra com es convoca un càsting real per buscar “la imatge d’una nova marca de tabac”. L’únic requisit dels voluntaris al càsting era que fossin fumadors. El resultat no deixarà indiferent ni l’actor ni l’espectador. A mig rodatge els fumadors veuen que el càsting en realitat té una altra finalitat.