En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, l’investigador de l’Institut Català d’Oncologia, Esteve Fernández, ha recordat que “el tabac no té límit, no hi ha una dosi mínima que no faci mal” i per això ha apostat per anar encara més enllà en la normativa. “Tenim una legislació que està molt bé però cal fer-la complir més en alguns casos”, ha dit. Com a exemple, ha posat les terrasses d’alguns bars on es permet fumar, tot i que no es podria.

A banda d’això, Fernández aposta per estendre la prohibició del tabac a totes les instal·lacions esportives, a les parades d’autobús, a les portes dels edificis o als vehicles particulars on viatgin dones embarassades o infants. Una altra mesura dissuasiva, diu, seria apujar el preu del tabac, que “aquí encara és barat comparat amb els 10 euros o més que pot costar en altres països”.

Els principals riscos del tabac

L’investigador de l’ICO ha recordat que el consum de tabac està associat a malalties com els càncers de pulmó, de laringe, de gola o de ronyó, i a malalties cardiovasculars com l’infart de miocardi o l’infart cerebral. En el cas de les dones embarassades, diu, diferents estudis demostren que fumar durant la gestació pot associar-se a nadons amb baix pes, algunes malalties posteriors i també un major risc de mort sobtada.

Per això, Fernández recomana a les persones que vulguin deixar aquest hàbit que ho expliquin a la gent del seu voltant perquè els ajudin i, en cas de no poder-ho fer sols, recorrin a un centre de salut.

Pots escoltar l’entrevista sencera a Esteve Fernández aquí: