És el novè mes del calendari musulmà, amb què es commemora el moment en què l’Alcorà va ser revelat al profeta Mahoma. Des d’aquest dilluns, els musulmans viuen el ramadà i, per tant, el dejuni, un dels pilars de la religió juntament amb l’oració, l’almoina, el pelegrinatge a la Meca i la professió de la fe. Des de les 4.49 h d’aquest dilluns, 6 de maig, no podran menjar entre la sortida i la posta de sol; de fet, el sacrifici dels creients va més enllà i també inclou la beguda, el tabac i les relacions sexuals. En queden exclosos, però, les embarassades, la gent gran o els malalts crònics. El ramadà s’allargarà aproximadament fins al 4 de juny.

Amb aquest ritual, els creients enforteixen el seu compromís religiós. No és un tràngol, al revés, és una oportunitat. Com recorda Muhammad Halhoul, de la Federació Consell Islàmic de Catalunya, és un mes de perdó, pietat, reflexió i celebració col·lectiva.

“Ramadà vol dir desafiar la teva pròpia personalitat i anar més enllà: De l’ego, de la prepotència, de la gola, de tots els pecats coneguts”.

Segons Muhammad Iqbal, portaveu del Centre Islàmic Camí de la Pau, també contribueix a fer millors persones els que el practiquen.

“Quan una persona pateix al propi cos la fam i la set es converteix en més solidària amb els altres”.

Les mesquites seran durant el mes de ramadà, encara més, un punt de trobada per als musulmans. Es fan cinc oracions diàries, la primera a trenc d’alba, just després del suhur, el refrigeri de la matinada.

Durant el ramadà, l’iftar també pren una importància notable: és el trencament del dejuni, és a dir, un cop es pon el sol les famílies s’apleguen per menjar. També es fan iftars populars, com el que hi haurà aquest dimarts als Jardins de les Voltes d’en Cirés, en què es reforça la idea de comunitat.