pistola tàser

El portaveu del sindicat SAPOL de la Guàrdia Urbana, Jordi Fernández, ha reclamat aquest divendres en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0, que el cos policial s’ha de “dotar de pistoles Taser”. Aquestes eines elèctriques són conductores d’energia i serveixen per immobilitzar una persona. Ara ja les fan servir algunes patrulles dels Mossos d’Esquadra com a prova pilot a les poblacions de Girona, Blanes i Figueres. En el cas de Barcelona, encara que la seva implantació per la policia catalana estava prevista pel mes d’agost, l’aplicació de l’article 155 n’ha retardat el seu desplegament.

Fernández ha criticat l’alcaldessa, Ada Colau, per no respondre a la petició del sindicat: “Colau s’ha negat a dotar-nos de la pistola Taser”. Diu que fa més d’un any que el col·lectiu ha demanat al consistori disposar de l’eina per fer front a la proliferació de delinqüència amb armes blanques als carrers de la ciutat.

pistola tàser

Per què defensa una pistola elèctrica?

Segons Fernández, tenir una pistola elèctrica suposaria “treballar d’una manera més segura”. A més, serviria per minimitzar els danys que podria provocar sobre l’agressor. A l’hora de patrullar, la policia disposa de dos instruments: la porra extensible i la pistola. Pel portaveu del SAPOL, actuar davant d’un delinqüent amb un matxet la porra suposa “córrer un risc per a la seva vida” i fer ús de l’arma de foc és excessiu perquè “no és necessari matar una persona per intentar reduir-la”.

“Barcelona torna a la delinqüència dels 80”

Fernández ha comparat la situació actual de delinqüència i apunyalaments amb la que va viure la ciutat durant la dècada dels anys 80: “Fa 35 anys tothom anava armat”, ha afirmat. Per ell, el més important és fer controls de pas al carrer fent escorcolls a persones, a les zones més conflictives o allà on hi hagi incidents, per tal d’interceptar armes blanques. El portaveu ha demanat que hi hagi agents de la Guàrdia Urbana destinats a fer aquesta feina i també dels Mossos d’Esquadra. A més ha suggerit que també seria una bona opció fer controls policials conjunts.

Quins són els col·lectius dotats d’armes blanques?

El SAPOL ha assegurat que qui du més armes blanques a sobre són el col·lectiu de dominicans que custodien els narcopisos i que “actuen al Raval, el barri de la Ribera i la Barceloneta”. L’altre grup que es dota d’aquesta eina són els joves “menors d’edat desemparats” que viuen al carrer i que “per protegir-se agafen l’arma per sentir-se segurs”.

Fernández ha denunciat que actualment hi ha botigues de tot tipus on es poden trobar ganivets, com per exemple basars i botigues de queviures. “Com que no hi ha prou control en l’activitat d’aquests negocis es poden trobar ganivets de més d’11 centímetres”, ha afirmat.

L’Ajuntament reclama a l’Estat millorar la compravenda de ganivets

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, va demanar a l’Estat que reguli millor la compravenda de ganivets inferiors a 11 centímetres. El reglament estatal permet dur-los a sobre sempre que no siguin automàtics i que n’estigui justificat l’ús. En això hi està d’acord Jordi Fernández, portaveu del SAPOL. Segons ell, el problema és que hi ha individus que porten al carrer navalles de tot tipus: “Hi ha gent que en porta a sobre de 20 i 30 cm”.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera de Jordi Fernández, portaveu del SAPOL: