Els Mossos d’Esquadra han anunciat a través de Twitter que avui comencen a patrullar amb pistoles elèctriques i càmeres a la regió de Girona. Un pas que han qualificat d'”important” per a la seguretat ciutadana. Segons el director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, es tracta d’una “nova eina policial”, pionera a l’estat espanyol, però que equipara els Mossos amb altres cossos de seguretat europeus. El seu “desplegament massiu” pel territori començarà el 9 de juliol i està previst que a mitjans d’agost arribi a la Regió Metropolitana Policial Barcelona, uns mesos més tard del previst inicialment.

L’ús de les pistoles elèctriques (que els Mossos anomenen “dispositius conductors d’energia”) només es farà servir en “circumstàncies molt excepcionals” però, segons han explicat,  suposaran un “salt molt qualitatiu” en la resposta policial. El portaveu dels Mossos d’Esquadra Albert Oliva enumera tres objectius per a l’ús: reduir el temps d’immobilització d’una persona, “facilitar l’ús mínim de força indispensable” i reduir “el patiment de la persona i dels agents que fan la intervenció”.  L’ús va lligat obligatòriament a dos elements més: que l’agent que la faci servir també porti un dispositiu de gravació incorporat al cos (una càmera inaccessible per a l’agent), i que el vehicle policial disposi d’un desfibril·lador automàtic.

Les pistoles de Tura, 11 anys després 

El Parlament de Catalunya va aprovar el juliol del 2016 que els Mossos d’Esquadra puguin fer servir les pistoles elèctriques amb els vots a favor de Junts per Catalunya, Ciutadans i el PP. Uns mesos més tard, el gener del 2017, la conselleria d’Interior en va comprar 134 unitats, acompanyades de càmeres per gravar-ne les intervencions, per un valor de 771.331 euros.

L’exconsellera d’Interior Montserrat Tura va ser la primera a parlar de les pistoles Taser. De fet, l’any 2007 en va comprar set unitats que mai no es van utilitzar perquè el seu successor en el càrrec, Joan Saura, no en va volen ni sentir a parlar. No va ser fins a l’arribada del conseller Jordi Jané que el debat sobre l’ús de les pistoles elèctriques es va tornar a obrir.

Opinions contraposades entre sindicats i entitats

El debat sobre la introducció de les pistoles elèctriques en el cos dels Mossos d’Esquadra ha generat diversitat d’opinions. D’una banda, diversos sindicats dels Mossos d’Esquadra demanen poder-les utilitzar per reduir persones armades, entre altres circumstàncies. Per contra, hi ha entitats que s’han manifestat clarament en contra, com Stop Bales de Goma, Justícia i Pau, Tanquem els CIE o el sindicat CGT.

També el centre Irídia i Amnistia Internacional han criticat que els agents utilitzin pistoles elèctriques a partir d’ara. De fet, avisen que poden ser letals.