Menors a la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella

Després d’un mes de setembre en què l’arribada de menors estrangers no acompanyats -MENA- a Catalunya va desbordar el sistema d’acollides, amb menors que havien fet nit a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència -DGAIA- sembla haver resolt el problema. Aquest octubre han obert dos centres d’acollida provisional d’emergència amb 84 places que, ara per ara, funcionen a ple rendiment, fregant el 100 % de la capacitat -els menors s’hi estan un màxim d’una setmana- i han evitat que cap menor torni a fer nit en dependències policials.

La previsió inicial era que aquests dos nous centres funcionessin fins al 30 d’octubre, però segons ha pogut saber betevé l’administració els seguirà mantenint obertsunes setmanes més” perquè l’arribada de menors és similar a la del mes passat. Segons fonts consultades a la DGAIA, aquest setembre van arribar 442 menors a Catalunya -2.709 aquest any-, i la previsió de l’administració és que “el nombre d’arribades aquest octubre s’acostarà força al del mes passat“. Amb tot, la previsió és que, mentre avancin les setmanes, serà més difícil creuar l’estret de Gibraltar per les baixes temperatures, i es redueixi, per tant, el nombre de menors que volen venir a Catalunya.

Encara ara, el perfil del MENA és el d’un adolescent -d’entre 15 i 16 anys- que arriba procedent del Marroc, i ha creuat l’estret o bé en pastera o bé amagat en un camió de mercaderies.

Les places d’emergència s’ampliaran

Segons dades facilitades per la DGAIA, ara mateix hi ha 343 places d’emergència a Catalunya, repartides en sis centres provisionals: dos a Barcelona ciutat, tres més a l’àrea metropolitana i el darrer a les comarques de Girona. Això vol dir que el 24,5 % d’aquestes noves places es concentren a la ciutat. La idea de la Generalitat és esponjar el sistema –molts dels menors volen arribar a Barcelona– i repartir els centres d’acollida arreu del territori. Així, en breu obriran dos centres més, un a la demarcació de Lleida i un altre a la de Tarragona.