Per entendre si a un espai de Barcelona s’ha de portar el gos lligat o se li pot treure la corretja cal mirar el mapa i la normativa. En l’actualitat existeixen a la ciutat àrees d’esbarjo per a gossos, zones d’usos compartits, parcs en què poden anar deslligats i parcs en què no, platja per a gossos i zones forestals on poden córrer lliures. No és fàcil saber on es pot fer què.

Què diu l’ordenança d’animals?

L’ordenança de tinença d’animals, que es va aprovar el 2014, obliga els tenidors a portar subjectats els gossos arreu de la ciutat, però el cert és que encara no s’aplica per complet. Segons l’Ajuntament, serà estricte a partir de la tardor del 2019, quan Barcelona hagi augmentat els espais d’esbarjo dedicats a aquests animals.

La majoria de propietaris, mentrestant, es guien pel sentit comú a l’hora de deslligar els cans: “Els pisos són petits i els gossos necessiten espai per córrer. És l’argument que més repeteixen els qui tenen gossos a l’àrea verda que hi ha a tocar del Parc de les Aigües, just per sobre d’Alfons X.

Espais on els gossos poden anar deslligats

L’àrea verda del Parc de les Aigües és un dels 80 espais inclosos al pla pilot de zones d’usos compartits. Són àrees en què es pot deslligar el gos en hores amb poca afluència de gent, però cap dels tenidors amb qui ha pogut parlar betevé no coneixia aquesta proposta de l’Ajuntament, que es va presentar a l’estiu. A això, cal sumar-hi les 110 àrees d’esbarjo, grans o petites, repartides per tota la ciutat, i la platja per a gossos. També, en prova pilot, poden anar sense corretja a Collserola, el Parc de la Creueta del Coll, el de l’Oreneta, el del Guinardó, el Parc Güell i Montjuïc.

Primeres multes al Turó Parc

De moment, la policia sovint fa els ulls grossos a l’hora d’aplicar multes. Però no a tot arreu. Al Turó Parc ja se n’han començat a posar per intentar, segons el consistori, dissuadir els propietaris d’entrar a un espai verd que ha quedat malmès per un ús massa intensiu dels animals. Com a la majoria de parcs considerats històrics, els gossos no hi poden entrar.

Aprendre a conviure

Per millorar la convivència entre gossos, tenidors i persones que no tenen gos cal millorar els espais dedicats a l’esbarjo dels animals, però també potenciar l’educació. Aquesta és l’opinió de la veterinària Maria Pifarré, que en una taula al ‘bàsics’ ha explicat que una formació mínima dels animals permetria reduir comportaments que poden generar malestar entre els que no en tenen.

Àngela Coll, d’Espai Gos BCN, reclama una millora de les zones dedicades als gossos i remarca que les àrees tancades actuals són inadequades perquè “no ofereixen els estímuls que necessita un gos”. Per la seva banda, Jordi Casanovas, de l’AV Fort Pienc, lamenta que hi hagi persones que deixin d’acudir a un parc per la presència de gossos.