El Jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona, que dirigeix l’operació de la Guàrdia Civil a la Secretaria General de l’Esport, explica que alts càrrecs del PdeCAT van trobar una feina a l’exregidora del PdeCAT a l’Ajuntament de Barcelona Maite Fandos, perquè “no es desboqués i no expliqués el que no tocava”.

Ho va alertar, diu el jutge, l’actual president del Consell d’Administració de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font, que va dir que Fandos “podria descontrolar-se i explicar coses que podrien afectar negativament les persones que ostenten càrrecs públics”.

En la interlocutòria de l’escorcoll que aquest dimarts es va fer al domicili de Fandos, el jutge relata que l’exregidora “necessitava urgentment obtenir una feina per generar ingressos d’un mínim de 70.000 euros anuals”. Ara bé, segons el magistrat, la recerca no era només per “interès laboral d’ella”, sinó que anava més enllà.

El jutge també involucra Artadi

Per això, el jutge va intervenir les converses telefòniques del Secretari General de l’Esport de la Generalitat i exdiputat de CiU, Gerard Figueras, a qui acusa d’aprofitar-se del seu càrrec i exercir influències per trobar un lloc de treball a Fandos. El magistrat també cita Neus Munté a qui també atribueix “haver influït en altres càrrecs de la Diputació” juntament amb Elsa Artadi i David Bonvehí per designar Fandos assessora tècnica de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona.

Les converses telefòniques intervingudes venen a dir, però, que les funcions que va acabar exercint Fandos van quedar “lluny de les inherents al seu càrrec a la Diputació” i “estaven lligades a la candidatura olímpica dels Jocs Barcelona-Pirineus 2030. Posen de manifest, a més, “el finançament d’aquest projecte amb possibles aportacions públiques” vehiculades a través d’una fundació.

Per tot plegat, el jutge investiga el Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, l’exregidora Maite Fandos i dos càrrecs més de la institució en el marc d’una operació oberta per malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències.