Protegir el patrimoni històric que dona personalitat al Clot i el Camp de l’Arpa. Sobretot per conservar els edificis més característics, ubicats principalment als barris antics de tots dos barris. Aquest és l’objectiu de l’associació de veïns de la zona, que promou la creació d’un pla de protecció del patrimoni històric. Els representants veïnals volen que el projecte també serveixi per incorporar espais al nomenclàtor i per salvar immobles afectats, des de fa anys, per un pla que preveu ampliar vials de trànsit en carrers com el Clot, Aragó, Freser o Rogent.

Protegir el patrimoni històric

La Masia de Can Miralletes o algunes de les cases antigues del carrer del Clot no estan catalogades com a patrimoni de Barcelona. Al carrer de Rogent també hi ha diversos edificis característics que, segons l’Associació Veïns del Clot – Camp de l’Arpa, estaria bé preservar. Són només alguns exemples que han portat als representants veïnals a promoure un pla de protecció del patrimoni històric, tal com s’ha fet en altres parts de la ciutat.  “Al barri tenim molt poca cosa catalogada”, explica Miquel Catasús, de l’associació veïnal, “i creiem que igual que s’ha fet a altres llocs, aquí s’havia de catalogar més i també protegir racons o elements artístics o de memòria històrica que valen la pena”. Sobretot, afirmen, tenint el compte la pressió turística que tenen aquests barris.

Desafectar habitatges i actualitzar el nomenclàtor

Els veïns també reclamen que el pla serveixi per desafectar habitatges afectats per un projecte que preveu ampliar vials de trànsit en carrers com Aragó o Freser. Consideren que aquests plans s’haurien de repensar. “No es necessiten autopistes urbanes”, diu Catasús, “i per altra banda molta gent està afectada i no poden fer obres o el valor de casa seva és menor”.

Una altra demanda de l’associació és actualitzar el nomenclàtor incorporant espais com, per exemple, la cruïlla entre Rogent i València, coneguda popularment com la plaça de l’Oca, però que encara no té nom oficial.