donant sang banc de sang

Després de dues jornades en què s’ha promogut el consum amb descomptes, com ara el Black Friday i el Ciber Monday, aquest dimarts se celebra el Giving Tuesday. Es tracta d’un dia en què les entitats socials i les ONG criden els ciutadans a participar d’iniciatives solidàries.

El Banc de Sang busca donants del moll de l’os

És el cas del Banc de Sang que demana 200 donants de moll de l’os. Només han d’anar a un hospital amb Banc de Sang o campanya, on hauran de donar una mostra de sang per analitzar. Els qui hi vulguin participar poden acostar-se al vestíbul de l’estació de metro d’Universitat i donar una mostra de saliva per analitzar i entrar al registre de donants de moll de l’os. També hi ha la possibilitat de dirigir-se als hospitals on hi ha un banc de sang.

El trasplantament de moll d’os permet cada any que milers de persones disposin d’una oportunitat per superar la leucèmia o altres malalties de la sang. Quan una persona es fa donant, el que dona són les cèl·lules mare que es fabriquen al seu moll de l’os. Quan s’entra al registre, les possibilitats d’acabar sent donant són aproximadament d’una entre 4.000. El 2018, 36 persones van ser donants efectius a Catalunya per a pacients d’aquí i d’altres països.

Des de Catalunya s’ha promogut el web www.givingtuesday.cat on es poden veure les entitats que col·laboren en la iniciativa i els projectes solidaris amb què treballen. Hi col·laboren la Creu Roja amb la iniciativa Cap persona gran sola, l’Hospital Vall d’Hebron i un projecte contra el càncer de les dones, i la Fundació ONCE amb Una finestra a la feina, que vol ajudar 10 dones amb discapacitat i víctimes de violència de gènere, entre d’altres.